De introvert en de feestdagen

Weinig vrienden hebben tijdens de feestdagen

Eerder dit jaar schreef ik een artikel over weinig vrienden hebben en vaak alleen willen zijn, iets dat met mijn introverte kant te maken heeft. Omdat ik maanden later nog bijna wekelijks mails naar aanleiding van dit artikel ontvang, heb ik besloten hier een vervolg over te schrijven. Vooral nu de feestdagen zijn aangebroken en er veel feestjes, borrels en overige verplichtingen zijn…

De meest gestelde vraag is namelijk “voel jij je niet eenzaam?”. Waarop mijn antwoord altijd luidt: “nee, totaal niet”. Maar dat blijken veel mensen toch een beetje raar te vinden. Want bij elkaar komen tijdens kerst en Oud & Nieuw, elke dag een etentje of borrel is toch hartstikke gezellig? Voor velen vast wel, maar ik keek er nooit naar uit.

Het is niet zo dat ik een hekel aan kerstmis en overige borrels en etentjes heb. Als ik er zin in heb dan maak ik er graag tijd voor. Alleen rondom kerst is er altijd zoveel te doen. Zoveel uitnodigingen, zoveel borrels, zoveel mensen… Ik schiet daar snel van in de stress. Tel daar uren reistijd bij op om bij iedereen langs te gaan, lange dagen en een extra drukke periode rondom werk (november en december heb ik het altijd het drukst met Naoki)… De kerstperiode sloot ik daarom vaak helemaal uitgeput af met het gevoel dat ik nergens echt van heb kunnen genieten.

Omdat ik al die stress ervaar, zit ik mezelf natuurlijk ook hartstikke in de weg. Het is vaker voorgekomen dat ik datums door elkaar haal, bij de verkeerde persoon voor de deur sta met cadeaus of dat ik vlak voor kerst ziek word en dagen in bed lig. Ook al was ik er stiekem een beetje klaar mee heb ik er toch jaren aan meegedaan, omdat ik niemand wilde teleurstellen. Pas later realiseerde ik dat ik juist mensen teleurstelde door met tegenzin aan iets mee te doen. Door niet helemaal aanwezig te zijn, omdat ik geen zin en weinig energie had. Die mensen zien mij liever op andere momenten in het jaar. Mede door die realisatie vier ik inmiddels geen kerst meer. Ik stuur een aantal kerstkaarten (kleine moeite en vind ik stiekem wel leuk), maar voor de rest doe ik er niet meer aan mee. Niet iedereen begrijpt dit, maar de mensen die om mij geven, geven mij die vrijheid en accepteren het.

Die vrijheid wordt naar mate ik ouder wordt steeds belangrijker. Vrijheid om mijn tijd in te delen zoals ik dat wil. Vrijheid om zelf te bepalen welke tradities ik wil voortzetten en welke tradities ik liever aanpas of misschien helemaal niet meer aan mee doe. Want hoe ouder ik word, hoe lastiger ik het vind om met tegenzin aan bepaalde verwachtingen en verplichtingen te voldoen.

Want daar is dat woord weer: verplichtingen. Iets waar ik mijn hele leven al mee struggle en wat veel introverte mensen vast wel herkennen. Zodra iets aanvoelt als een verplichting, dan weet ik dat er iets moet veranderen. Natuurlijk zijn er bepaalde verplichtingen in het leven waar je niet omheen kunt, maar bij bepaalde mensen en situaties vind ik dat die verplichtingen niet thuishoren. Dat weet ik zodra ik dat vervelende gevoel in mijn buik krijg voordat ik met een bepaald persoon afspreek. Of dat ik het gevoel heb voor de zoveelste keer iets met tegenzin te doen. Waarschijnlijk omdat “het hoort” of omdat iemand het van mij verwacht, terwijl ik er weinig voor mezelf uithaal.

Zo moeten de laatste weken in het jaar vooral “gezellig” zijn. Maar wat als je niet zo van die gezelligheid houdt? Wat als al die gezellige borrels en etentjes als een grote verplichting aanvoelen? Als jij continue in de stress schiet door alleen al de gedachte aan al die kerst en Oud & Nieuw borrels, zeg er dan nu alvast een paar af. En zeg volgend jaar meteen “nee” en kies voor jezelf. Ik schreef het in het vorige artikel ook al, maar het is niet raar om graag alleen te willen zijn. Het is helemaal oké om maar een paar vrienden te hebben of om je partner als beste vriend of vriendin te zien en om daar nieuwe tradities mee te maken. Het is jouw volledige recht om niet mee te doen met al die verplichtingen. Wat belangrijk is, is dat jij gelukkig bent en dat jij jezelf kunt zijn.

Ik heb het geluk dat de meeste mensen waar ik om geef mij accepteren zoals ik ben. Voor die mensen maak ik daarom graag een paar weken voor of na de kerst de tijd om samen uit eten te gaan of iets mee te ondernemen. Dat is wat ik vandaag aan jou wil meegeven: de mensen die om jou geven zullen je waarschijnlijk accepteren zoals je bent. Maar het allerbelangrijkste is dat jij jezelf accepteert en daarom voor jezelf durft te kiezen.

Ik ga de komende weken genieten van wat extra vrije tijd en een nachtje weg met mijn vriend tijdens de kerst. Die vrije tijd kan ik wel gebruiken, want ik heb het superdruk gehad met werk en veel lange dagen gemaakt. Het laatste wat ik dan wil, is in eind december nog 10 afspraken in mijn agenda hebben staan. Dat ik bij voorbaat dus al bedankt heb voor alle kerstborrels en etentjes komt nu heel goed uit… ;)

 1. Alsof ik het artikel zelf heb geschreven! Blijf bij jezelf, dat werkt het beste en het langst.

 2. Herkenbaar, mijn grens is alleen 1 dag kerst en verder wil ik met rust gelaten worden. Geen twee dagen kerst en geen oud&nieuw vieren. Lekker thuis met man en hond en lekker lezen of films kijken. Hieraan vooraf zijn veel boze woorden gevallen en daardoor heb ik jaren het contact met mijn familie tot een minimum beperkt. Dit heeft geleid dat zij een eerste stap hebben gezet om het ook voor mij leuk te houden.

  • Wat fijn om te horen dat jouw familie nu toch die eerste stap heeft gezet :) Hopelijk kan je genieten van de ene kerstdag die jullie vieren. Wie weet wordt dat in mijn toekomst ook wel een soort compromis – ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat wanneer er kinderen in de familie komen ik misschien toch 1 dag kerst vier. Wie weet, voor nu wil ik het vooral voor mezelf leuk houden ;)

   • Voor mij is dit nu goed. Voorheen was het drie dagen vieren, vanwege mijn schoonzussen die ook hun verplichtingen hadden. Ik was altijd bekaf voordat het begon. Nu wisselen we het per jaar af en iedereen heeft het dan naar zijn zin. Mijn man is daarnaast ook geen fan van familie verplichtingen.

 3. Goed dat je voor jezelf kiest. Als je er maar bent voor belangrijke mensen in je leven als het nodig is, hoef je volgens mijnniet overal altijd bij te zijn. Ik voel zelf weinig druk in december, vind het heerlijk om bij mijn geezin en dat van mijn vriend te zijn en verder geen verplichtingen. Misschin heb ik een erg saai leven, maar ik heb helemaal geen kerstborrels of -etentjes verder. Alleen gewone afspraken waar ik blij van word.

  • Ik denk dat dat inderdaad belangrijk is, voor mijn familie en vrienden sta ik dan ook altijd klaar. Ik heb het gewoon niet zo met oude tradities die niet iedereen gelukkig maken ;)

 4. Ik ben zo’n sociaal dier die happy word van feestjes, borrels en lekker eten met vrienden. De “verplichte” nummers; bij oma op de koffie omdat iedereen dat doet, de lading kerstkaarten sturen omdat iedereen dat doet, daar heb ik ook helemaal niets mee. Sterker nog: ik vind het verrekte irritant. In de praktijk is het echter niet zo gemakkelijk om daar tegenin te gaan of nee op te zeggen. Mensen verwachten het inderdaad gewoon van je en het is “raar” als je het niet doet. Ik merk dat ik het af en toe over me heen laat komen en soms ook gewoon op mijn strepen ga staan. Dat heeft langzaamaan effect.

  Alvast fijne kerstdagen, Sophie. Geniet ervan!

  • Ik snap het helemaal, ik heb inmiddels geaccepteerd dat er mensen zijn die mij door de keuzes die ik maak wat raar vinden. Kan ik helemaal mee leven, want sinds ik vaker voor mezelf kies ben ik veel gelukkiger ;) Met stapjes hier en daar kom je er wel en doe je steeds minder dingen tegen je zin in, zodat je je kunt focussen op dat wat jou gelukkig maakt.

 5. Ik herken me er nu heel erg in! Ik ben nu 2 maanden geleden overspannen geworden, en vooral dit soort oppervlakkige ‘verplichte’ evenementen kosten me echt al mijn energie. Mensen die vragen hoe het gaat, terwijl je ze amper kent, moet ik dan elke keer vertellen dat ik overspannen ben. Ik kan er natuurlijk ook over liegen en vertellen dat het goed gaat, maar daar voel ik me zelf niet prettig bij.
  Dus deze kerstdagen blijf ik lekker rustig bij mijn ouders, en ze accepteren het helemaal dat ik niet mee ga naar de familiefeesten. Het is nu van belang om energie op te bouwen, en dit soort dingen zuigen me nu echt helemaal leeg. Ik ben blij dat ik niet de enige ben en voor mezelf durf te kiezen!

 6. Dit is zo herkenbaar! De feestdagen voelen voor mij al heel lang als een verplichting waar ik onderuit wil. Altijd maar naar familie met kerst, eerst de ene helft, volgende dag andere helft. En dan met nieuwjaarsdag naar oma. Gezellig? Ik vind van niet, ik wil alleen maar uitrusten en op de bank hangen. Ik vind het helemaal prima om alleen te zijn, juist met kerst, maar in mijn omgeving stuit dat wel op onbegrip en voel ik me nog meer een buitenstaander in mijn eigen familie. Ik hou helemaal niet van veranderingen, maar als ik voorstel om eens wat anders te doen met de feestdagen dan zijn het juist zij die dwarsliggen. Ik hoop dat ze het ooit zullen begrijpen. Misschien moet ik dit artikel maar even doorsturen, je legt het heel duidelijk uit ;)

 7. Ik vraag me altijd af of ik nou introvert of extravert ben… Van beiden heb ik zo de kenmerken. Ik heb bijvoorbeeld helemaal niks met Kerstmis, maar houd wel weer van een goed Oud & Nieuw feestje. Met de Kerst neem ik in ieder geval ook lekker rust :)

 8. Ik herken mij hier zo in! Alleen kan ik er nog niet mee omgaan. En dan heb ik het vooral over December. Mijn kant van de familie snapt mij maar de familie van mijn vriend zijn zo totaal niet en snappen het ook echt niet. Ik kan zo vaak aangeven dat ik het allemaal te veel vind worden. Toch drammen ze allemaal hun zin door. Oftewel heel December word ik geleefd en hoe leuk ik het allemaal ook vind toch kan ik er niet van genieten doordat ik mijn oplaad moment ( even alleen zijn ) niet heb.

  Wel heel fijn om te lezen dat ik hier niet de enige in ben. Want soms voel ik mij er wel vervelend over. Liefs,

 9. Mooi dat je hierover schrijft, en zo herkenbaar. Toen ik jonger was, was dit soort informatie niet te vinden. Dan kreeg ik echt zo’n gevoel van wat is er mis met mij.

 10. Heck yes! Mijn moeder komt op kerstavond langs, dan gaan we gourmetten, vind ik zo leuk. Net als vroeger, haha. Eerste en tweede kerstdag spendeer ik in pyjama met Netflix aan, dus ik heb er helemaal zin in. Met Oud & Nieuw blijf ik ook thuis. Wat dat betreft is het ook wel handig dat we een hond hebben, als mensen hun zin door willen drammen voor sociale toestanden kan ik altijd nog zeggen dat Ollie niet zo lang alleen kan blijven (wat ook echt zo is), ha. Mooi stuk!

 11. Wat een fijn artikel! En (vaker) voor jezelf kiezen is niet alleen fijn, maar ook gezond. Juist al die verplichte etentjes en afspraken maar MOETEN nakomen begin ik steeds ongezonder te vinden. Hoe ouder ik wordt, hoe meer ik de nood aan tijd en aandacht aan jezelf en je gezin te spenderen zie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe duurzame aanwinsten voor mijn capsule wardrobe

Nieuwe aanwinsten voor mijn capsule wardrobe

Stella McCartney ‘POP’ Eau De Parfum

Stella McCartney 'POP' Eau De Parfum