Cosmetica in Europa voortaan dierproefvrij?

Cosmetica in Nederland voortaan dierproefvrij?

Gistermiddag verschenen er opeens allemaal mailtjes in mijn inbox met daarin links naar nieuwsberichten. Berichten met headlines zoals “Nieuwe wet: in de EU moet vanaf nu alles dierproefvrij zijn“. Een nieuwe wet?! Hier wilde ik natuurlijk meteen induiken. Ik heb alle nieuwsberichten en documenten inmiddels doorgenomen. Bereid je maar alvast voor om teleurgesteld te worden…

Gisteren heeft het Europees Hof van Justitie aangegeven dat de dierproefvrije wetgeving uit 2013 nageleefd moet worden. Deze uitspraak kwam nadat drie Engelse bedrijven nieuwe producten ontwikkeld hebben voor de Chinese markt, waarbij voor de ingrediënten gebruik is gemaakt van dierproeven. Deze producten wilden ze vervolgens ook op de Europese markt introduceren. Dit mag volgens de wetgeving niet zomaar en dit heeft het Hof dan ook bevestigd.

Een paar uur na deze uitspraak begon de media hier aandacht aan te besteden. Alhoewel er een aantal artikelen online te vinden zijn met de juiste informatie, lijken de meeste websites totaal geen onderzoek gedaan te hebben. Met claims over een zogenaamde “nieuwe wet” en “alles in Nederland dierproefvrij” gaan deze artikelen social media over en juichen duizenden mensen deze verandering toe. Alleen wie zich in de zaak en wetgeving verdiept heeft het al snel door: er is helemaal geen nieuwe wet!

Dit is de uitspraak van gisteren: “Article 18(1)(b) of Regulation (EC) No 1223/2009 of the European Parliament and of the Council of 30 November 2009 on cosmetic products must be interpreted as meaning that it may prohibit the placing on the European Union market of cosmetic products containing some ingredients that have been tested on animals outside the European Union, in order to market cosmetic products in third countries, if the resulting data is used to prove the safety of those products for the purposes of placing them on the EU market.”

Wat ik hieruit lees, is dat het niet toegestaan is om cosmeticaproducten in de EU te verkopen die nieuwe ingrediënten bevatten die onlangs buiten de EU op dieren getest zijn. Een bedrijf mag dus niet aan de hand van data, die verkregen is uit dierproeven, nieuwe ingrediënten in de EU introduceren. De nieuwe producten die deze bedrijven ontwikkeld hebben mogen dus op dit moment nog niet in de EU verkocht worden.

Ik ben natuurlijk blij dat het Europees Hof van Justitie dit bevestigt en dat het mogelijk is om bedrijven die dit wel doen een straf op te leggen. Maar aan de hand van mijn onderzoek is dit echt maar een heel klein onderdeel van het probleem. Bedrijven zullen nog steeds met hun dierproeven in China wegkomen. Waarom?

Dit komt omdat de dierproeven voor de meeste producten en ingrediënten in China niet geregistreerd worden in de EU. De data van deze dierproeven wordt hier niet gebruikt, omdat dit soort dierproeven hier verboden zijn. Als ik de uitspraak lees en bekijk hoe hier in de praktijk mee omgegaan wordt, worden dierproeven op cosmeticaproducten in China, uitgevoerd door de Chinese autoriteiten, alsnog gedoogd. Immers wordt de ruime meerderheid van deze dierproeven enkel uitgevoerd voor de Chinese markt en niet voor de verkoop elders. Dit heeft in die zin dus geen effect op de Europese verkoop.

Dus kort samengevat: het is in de EU sinds 2013 verboden om cosmetica ingrediënten op dieren te testen. Als dierproeven buiten de EU worden uitgevoerd, mogen deze testresultaten niet voor producten in de EU gebruikt worden. Buiten de EU, zoals in China, mogen bedrijven nog wel op dieren testen. Veel bedrijven verkopen hun producten zowel in Europa als China, waar deze producten dus aan de hand van verschillende testen veilig verklaard moeten worden. Hierdoor bestaat er geen garantie dat alle cosmetica in Europa dierproefvrij kan zijn.

Misschien ben ik inmiddels te cynisch geworden, maar we kunnen er niet vanuit gaan dat alles dierproefvrij zal worden in Nederland. Als er echt een importverbod komt op producten en ingrediënten die buiten de EU op dieren getest worden, dan raken onze schappen namelijk snel leeg. Dit zal dan niet alleen nieuwe producten betreffen, maar ook bestaande producten. Immers loopt China nog steeds behoorlijk achter met hun ingrediëntendatabase en testen ze duizenden ingrediënten op dieren. Dezelfde ingrediënten worden al jaren veilig gebruikt in de EU. Als producten met deze ingrediënten niet meer in de EU verkocht mogen worden, dan liggen er straks geen producten meer in onze winkels! Geloof me, dat gaat echt niet gebeuren. Het financiële belang zal altijd belangrijker zijn dan het dierenwelzijn.

Benieuwd naar de zaak en uitspraak? Hier kan je het vonnis lezen.

Dankjewel Galina voor het verlenen van je juridische kennis en verheldering van het vonnis!

 1. Ik hoopte al op je blog hier iets over te lezen, maar ben inderdaad teleurgesteld! Ik dacht echt dat er een doorbraak was, maar deze leek me al vreemd (i.v.m. bedrijven die testen in China). Zag al hele winkelketens verdwijnen hier… Kan toch niet? En inderdaad. Bedankt voor je verhelderende artikel :)

 2. Je denkt altijd dat de mainstream media wil informeren en bericht geven maar je merkt zo vaak dat ze dingen hapklaar maken in plaats van volledige informatie te verschaffen. Dan vraag je toch af of dat komt door dat het zo is dat de meeste mensen het allemaal niet willen weten of dat de media denkt dat dat zo is.

  Heel erg fijn dat je een artikel hebt geschreven die duidelijk aangeeft hoe het zit en er wat dieper op in gaat!

 3. Bedankt om dit artikel uit te typen. Hopelijk doen de mensen zelf ook wat research en komen ze bij posts zoals deze terecht. Erg vervelend dat de media zo vaak dingen overnemen zonder te weten waar het precies over gaat.

 4. Super goed artikel en heel fijn dat je hier aandacht aan besteedt. Zo zonde dat het altijd lijkt alsof er zo goed aan gedaan wordt, maar het eigenlijk niet zo is. Maar goed, wie weet in de toekomst.

 5. Bedankt voor dit artikel! Ik zag inderdaad ook al juichberichten op social media voorbij komen, maar ik dacht: Ik wacht eerst even wat Sophie er over schrijft…

 6. Wauw!!! Heel goed dat je dit weer op de bodem hebt uitgezocht. Complimenten !!

 7. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! De media neemt soms zomaar van alles over en mensen kunnen dan onbewust aannames gaan maken die niet kloppen.

 8. Goed dat je het hier rechtzet en duidelijk uitlegt hoe het wel zit!

 9. Bedankt voor dit artikel! Voor mij ben je mijn enige kritische bron als het gaat over verzorgingsproducten en cosmetica en op de rest van de platforms lees ik alleen maar rooskleurige berichten. Wel ingewikkeld allemaal, hoor. Goed dat je dit deelt!

2 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

Ride or Die Make Up Tag

Ride or Die Make-up Tag

Nieuwe Halloween goodies van Lush

LUSH Halloween 2016