Capsule Wardrobe – Herfst 2017

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Afgelopen weekend ben ik weer eens kritisch door mijn garderobe heen gegaan, zodat ik vanaf deze week een nieuwe capsule wardrobe heb voor de herfst. Het zijn dit keer 24 items geworden, afgestemd op mijn persoonlijke stijl en het koudere weer. Ik deel alle items in dit artikel, inclusief twee nieuwe items die ik onlangs heb toegevoegd aan mijn garderobe.

Mocht je het je afvragen: ik ga elk seizoen door mijn garderobe heen en fotografeer al mijn kledingstukken. Zo houd ik mijn kledingkast netjes en weet ik precies wat ik heb. Op deze manier zie ik ook welke items ik nog graag aan mijn garderobe wil toevoegen. Ook heb ik de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar mijn persoonlijke stijl. De conclusie hiervan komt binnenkort online. Dit was erg waardevol, want hierdoor weet ik nu beter wat voor kleding ik wel of niet graag draag. Ook met het samenstellen van mijn herfst garderobe heb ik hier rekening mee gehouden.

Nieuwe aankopen

Ik heb in de afgelopen maand 2 nieuwe kledingstukken toegevoegd aan mijn garderobe. Beiden stonden op mijn lijstje van items die ik deze herfst/winter wilde aanschaffen.

Groene blouse Komodo

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Een van de items waar ik al een tijdje op zoek naar was is een mooie, vrouwelijke blouse. Het liefst in een kleur geschikt voor de herfst en winter en die makkelijk te combineren is met mijn overige items. Deze blouse van Komodo past perfect in mijn herfst garderobe: hij zit lekker, heeft een mooie herfstkleur en is duurzaam geproduceerd. Ik liet deze blouse vorige week ook in mijn ‘fair fashion outfit‘ blogpost zien. Ik heb hem gekregen van webshop watMooi. De blouse kost €79,95.

Beige vest H&M

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Ook was ik al een tijdje op zoek naar een comfortabele vest die zowel netjes als casual gedragen kan worden. Deze vond ik bij H&M. Helaas geen duurzame keuze, maar een mooie (vegan) vest zoals deze kon ik helaas niet vinden bij mijn favoriete duurzame merken. De meeste duurzaam geproduceerde vesten bevatten namelijk wol, iets dat ik liever niet meer koop. Deze vest kost €24,99.

Capsule Wardrobe Herfst

Met deze twee nieuwe items is mijn herfst garderobe compleet. Ik heb goed nagedacht over wat voor items ik in mijn herfst garderobe wilde hebben. Ik wilde dat ze allemaal comfortabel zitten, dat de kleuren bij mij en bij elkaar passen en ik selecteerde verschillende vrouwelijke stukken. Dat laatste is iets waar ik meer op wil letten – niet standaard voor ‘comfortabel’ gaan, ook af en toe iets vrouwelijker en stukken waarbij mijn rondingen goed naar voren komen. De kleuren zijn voornamelijk zwart, grijs, beige, donkerblauw en groen. Een paar items hebben strepen of een print. Dit zit er allemaal in mijn herfst garderobe:

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Grijze tanktop Selected – Zwarte tanktop Selected – Zwarte top met kant H&M
Top met print Selected – Zwarte top met diepe v-hals Komodo – Grijs t-shirt Berschka
Groene longsleeve H&M – Gestreepte longsleeve H&M – Witte blouse Filippa K

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Gestreepte longsleeve People Tree – Groene blouse Komodo – Grijze trui H&M Conscious
Beige trui MUD Jeans – Grijze trui Selected – Zwarte vest People Tree
Grijze vest S. Oliver – Beige vest H&M – Gestreepte jurk People Tree

Capsule Wardrobe - Herfst 2017

Donkerblauw jeans H&M – Grijze jeans H&M Conscious – Zwarte jeans Monki
Zwarte nep suede jasje H&M – Taupe parka Only – Grijze mantel H&M Conscious

In deze collectie zijn 11 van de 24 items duurzaam geproduceerd en/of zijn ze gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen of tencel. Helaas heb ik de afgelopen maanden niet alles duurzaam kunnen kopen. Ik loop nog best vaak tegen het feit aan dat “duurzaam” niet altijd “vegan” betekent. Het is niet zo dat ik 100% veganistisch leef, maar kleding en accessoires koop ik liever wel geheel vegan. Soms vind ik een heel mooi duurzaam kledingstuk, maar is de kleinste maat te groot voor mij of staat het gewoon niet mooi. Dan val ik toch weer terug op merken zoals Selected of H&M, die altijd passen. Ik weet zeker dat ik op een dag wel alles duurzaam kan kopen en ik ben in ieder geval al blij met alle duurzame items in mijn garderobe.

Ik heb mijn complete garderobe, die nu al zo’n anderhalf jaar online staat ook weer aangevuld met mijn nieuwe aanwinsten. Ook heb ik een paar items weggegeven. Mijn gehele garderobe bestaat nu uit 38 kledingstukken. Omdat mijn herfst garderobe compleet is, ga ik proberen tot eind december niets nieuws te kopen. Tijdens de winter sale hoop ik een paar nieuwe items voor de winter te kopen en dan een nieuwe winter garderobe te maken.

Ik merk dat een kleinere capsule garderobe erg fijn werkt: ik ervaar minder keuzestress, ben selectiever geworden met wat ik koop en mijn kledingkast is nu altijd netjes. Ik kan het iedereen aanraden :)

 1. Zo leuk dat jij je capsule trouw update en hier plaatst. Ik vind het heerlijk om zo in andermans kast te kunnen neuzen. Over het wel/niet duurzaam zijn van je kleding: ik denk dat veganistische kleding wel degelijk deel uitmaakt van het duurzame spectrum. Misschien heeft het niet alles in zich wat je wilt, maar het is wel degelijk duurzaam in de zin dat er geen dieren voor gebruikt zijn. Dat is niet alleen diervriendelijk, maar ook goed voor het milieu, omdat het houden van dieren daar nu eenmaal veel impact op hebben, zeker op de manier waarop ze in onze maatschappij doorgaans gehouden worden. Zo kan een wollen of leren item (eventueel tweedehands) voor een ander juist weer wél duurzaam zijn, omdat het een leven lang meegaat en synthetische materialen wél vegan zijn, maar voor een ander weer plastic betekenen dat ze niet willen. Natuurlijk kun je op dit soort vraagstukken berekeningen loslaten, maar je hebt ook met principes te maken en daar is niets mis mee.

  Helaas is het nog zo dat je prioriteiten moet stellen in wat je belangrijk vindt in je kleding (naast stijl en pasvorm, die moeten sowieso goed zijn, anders draag je het niet en is je kleding hoe dan ook niet duurzaam. Bij mij staat fair fashion bovenaan, waardoor ik niet meer naar de H&M ga (maar dat weer wel tweedehands koop, omdat duurzaamheid een goede tweede op mijn lijst is). Bij jou is het diervriendelijkheid, mooi toch? En ondertussen kun je merken die je mooi vindt vragen wat de mogelijkheden zijn voor kleding zonder wol of andere dierlijke producten. Zeker faire en duurzame merken kunnen vaak elke klant goed gebruiken, dus laat vooral horen waar je op zit te wachten. Er is vast iemand die de kans grijpt.

  • Daar heb je absoluut een punt – vegan is in dat opzicht inderdaad duurzaam. Ik denk dat het wel de goede kant op gaat en dat er meer duurzame + vegan merken bijkomen, zodat het over een paar jaar makkelijk is om voor echt duurzaam en vegan te kiezen. Als ik het aanbod van nu vergelijk met 5 jaar geleden, dan is er al zoveel verbeterd! :)

 2. Wat een mooie kledingstukken zitten er in je herfstgarderobe! Ik vind het zo knap hoe je een capsule wardrobe hebt weten op te bouwen die bestaat uit alleen maar kledingstukken die jij echt graag draagt. Met minder keuzestress inderdaad als bijkomend voordeel!
  Wel lastig dat duurzame merken niet altijd vegan zijn of dat de kleding soms niet goed past. Zelf loop ik er tegenaan dat duurzame kleding er vaak niet in de (vrolijke) kleuren is die ik het liefste draag. Dat is een van de redenen waarom ik toch op z’n tijd naar winkels als Primark of H&M ga. Gelukkig kan ik daarnaast tweedehands wel vaak slagen voor kleding die ik graag draag en dat is al iets duurzamer dan de fast fashion-winkels.

  • Dat hoor ik inderdaad wel vaker en daar heb je gelijk in – het is makkelijk om basis kledingstukken te vinden bij duurzame merken in de kleuren zwart, blauw en grijs, maar kleur is inderdaad wel een ding. Nu draag ik zelf bijna alleen maar neutrale kleuren dus heb ik het iets makkelijker ;)

   Tweedehandskleding is trouwens in mijn mening niet “iets” duurzamer dan fast fashion winkels, maar de duurzaamste keuze die je kunt maken. Voor tweedehandskleding zijn namelijk geen nieuwe grondstoffen en water nodig en respecteer je het kledingstuk en de maker door het een nieuw leven te geven. Dus dat doe je echt heel mooi en duurzaam :)

  • Hallo Romy,
   ik draag zelf ook graag vrolijke kleuren en vind vaak leuke kleding bij de merken froy & dind, Tranquillo en de duurzame collectie van King Louie :)

 3. Toen ik begon met lezen van deze post ben ik gestopt, naar mijn kledingkast gelopen en alle zomerkleding eruit gehaald en de dingen die ik niet meer heb gedragen op een “verkoop” stapel gelegd.
  Over inspiratie gesproken ;-)
  Ik ga morgen mijn eerste duurzame winterjas halen …..blij!!!!
  Ik vind het heel mooi te zien dat jij zo trouw bent aan jouw diervriendelijke levensstijl!
  Zelf maak ik mijn keuzes meer op basis van “hoe lang doe ik ermee”.
  Daarom geef ik liever meer geld uit aan kleding zodat het langer in mijn kast blijft hangen.
  Ik zou wel vaker duurzaam willen kopen maar ik loop ook aan tegen het feit dat ik niet altijd mijn stijl vind.
  Daarom ben ik nu extra blij met mijn nieuwe winterjas aangezien ik nergens anders zo’n jas (die helemaal mijn stijl is) heb kunnen vinden,

  • Haha wat goed! Geeft een fijn gevoel, zo’n opgeruimde kledingkast toch? En wat gaaf dat je een duurzame winterjas hebt kunnen vinden die helemaal in jouw stijl is :) Ik hoop dat die van mij nog jaren meegaat, want een duurzame jas vinden is nog best een opgave ;)

 4. Pfff ik snap je keuze van het H&M vest hoor! Ik was ook op zoek naar mooie vesten en inderdaad bevatten de duurzame varianten vaak wol :( Daar zou ik zelf ook niet voor gaan! Héél tof om je capsule wardrobe te zien. Zonder dat ik het in de gaten heb, ga ik er ook steeds meer naar toe!

  • Raar is dat he – dat duurzame merken toch nog vaak voor dierlijke stoffen kiezen. Ik snap aan de ene kant wel dat leer en wol lang mee kan gaan, maar ik blijf het een ding vinden… Ik ben er nog niet helemaal over uit, want ik draag wel met liefde mijn leren tas die ik al jaren in mijn bezit heb en die tas blijft mooi, terwijl vegan handtassen vaak minder lang meegaan. Ik hoop dat er meer keuze bij blijft komen qua duurzaam & vegan, zodat het straks makkelijker wordt :)

   • Ik begrijp niet goed wat het probleem is met wol? Dat is toch duurzaam bij uitstek – want opnieuw en opnieuw te winnen bij dezelfde bron (het dier)? Of gaan ze heel gewelddadig om met schapen en dergelijke bij het scheren?

    • De meeste wol komt uit China en Australië, waar het niet bepaald diervriendelijk gewonnen wordt… Daarnaast gaan de schapen na een paar jaar alsnog naar de slacht en eindigen ze in de vleesindustrie. Vandaar dat dit geen product is dat ik wil supporten. Er zijn vast uitzonderingen van biologische boerderijen die de schapen wel goed behandelen, maar het blijft verbonden aan de vleesindustrie, wat voor veel vegetariërs en veganisten daarom een probleem is.

 5. Wat leuk om een beetje in jouw kledingkast te kunnen neuzen. :)
  Mooie items. Ik heb zelf eigenlijk nooit een seizoens kledingkast. Misschien moet ik dat eens invoeren.

  • Ik kan het echt aanraden – het scheelt tijd en keuzestress in de ochtend en je bent veel bewuster van wat je hebt en wat erbij komt :)

 6. Superleuk om te zien, en wat knap dat je zo’n bij jou en bij elkaar passende capsule garderobe op hebt kunnen bouwen! Ik ben nog niet zo ver, iets wat ik lastig vind is dat alles bij elkaar ‘moet’ passen, maar ik draag het liefst zwart met max. 1 kleur, dus ik zou mijn gekleurde bottoms & tops nooit bij elkaar aantrekken. Misschien kan ik iets van een tweedelige capsule garderobe doen ofzo..

  Mooie foto’s ook. Ik ben ook begonnen met het fotograferen van mijn kleding. Wat ik me afvroeg, is hoe organiseer jij die foto’s? Heb je daar bepaalde mapjes voor? En kijk je er tijdens een seizoen nog wel eens naar voor ideeen of om het geheel te overzien?
  Ik was nl aan het kijken naar garderobe apps, waarin je al je kledingstukken invoert en evt. ook kunt bijhouden hoeveel je alles draagt, combinaties kunt maken of outfits plannen. Het lijkt me heel leuk om te proberen, maar ik vraag me af of mapjes op de pc voor mij ook niet al voldoende zijn.

  • Omdat ik niet zoveel kledingstukken heb, heb ik gewoon 1 mapje met daarin alle foto’s. Dat zijn dus 38 foto’s volgens mij op dit moment, dus het is vrij overzichtelijk. In mijn ‘365 dagen capsule garderobe’ artikel staan tevens collages met alle items die ik regelmatig update. Ik ga 4 keer in het jaar door mijn garderobe heen en verkoop of geef de items die ik niet meer draag weg en kijk wat ik graag wil toevoegen.

   Ik denk dat zo’n app wel handig is als je begint met een capsule wardrobe of als je nog op zoek bent naar je eigen stijl, je kunt het altijd uitproberen :)

 7. Altijd leuk om een kijkje in je kledingkast te krijgen! Je kleurkeuze vind ik erg fijn, en dat nep lerenjasje is zo leuk! Zelf heb ik nooit veel kleding in mijn kledingkast. Ik heb geen capsule wardrobe maar veel kledingstukken bezit ik ook niet. Momenteel heb ik drie broeken, twee rokjes en 1 hotpants, twee blouses, 5 shirts met lange mouw en een nep leren jack als jas. Daarbij heb ik keus tussen twee paar schoenen. Best netjes voor een vrouw toch ;)

 8. Ohhh ik vind dit soort artikelen van jou zo ontzettend fijn! Het begint daardoor bij mij ook helemaal te kriebelen om eens naar een capsule wardrobe te gaan. Ik weet dat het voor mij nu nog niet haalbaar is omdat ik toch echt nog teveel bezig ben met het uitzoeken van mijn eigen stijl.

 9. Hoi!

  Wat een leuke kleding! Zo’n capsule wardrobe lijkt me ook wel wat. Ik kwam een online shop tegen (waschbaer.nl) die zit in Duitsland, maar heeft een volledig Nederlandse site. Zelf vind ik daar de kleding het leukst, maar wel prijzig, ze hebben nu trouwens tot maandag 10 euro korting (niet betaalde reclame :p, gewoon een tip) Ze leveren wel klimaatneutraal (volgens Greenhouse Gas Protocol) dus dat vind ik erg tof! Ik heb daar nog maar één keer iets besteld (gisteren) en ik vroeg me af of je/jullie ook ervaring hebben met deze site? Oftewel: is het wat? :p

 10. Hallo
  het vest van H & M ziet er echt leuk uit. Laten we kijken of ik het nog steeds in de online winkel vind. Maar de rest van de kleding ziet er echt leuk uit. Dit is precies mijn smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

INIKA Baked Mineral Illuminisor & Light Perfection Cream

INIKA Baked Mineral Illuminisor & Light Reflect Cream

Over gratis werken & barter deals

Gratis werken en barter deals