Blog advies: geld verdienen met je blog deel 1

geld verdienen met je blog banners
Een tijdje terug schreef ik het artikel ‘Blog advies voor beginners: statistieken‘. De reacties hierop waren erg positief, dus vandaag mijn tweede artikel in deze reeks: geld verdienen met je blog. Misschien blog je al een tijdje en ben je benieuwd of je wat extra’s zou kunnen bijverdienen met je blog. Of misschien ben je benaderd door een bedrijf voor een banner, maar weet je niet hoeveel geld je moet vragen. Ik geef in dit artikel mijn advies hierover, vanuit mijn persoonlijke- en werkervaring.

Geld verdienen met je blog: de mogelijkheden

Wat voor mogelijkheden heb je als blog zijnde om geld te verdienen? De twee bekendste vormen van adverteren op een blog zijn banners en advertorials. Banners komen in vele verschillende maten, maar een banner van het formaat 300 bij 250 of 336 breed bij 280 hoog komen het meest voor op blogs (deze banners heb ik rechts naast mijn artikelen staan). Advertorials zijn bedoelt om een nieuw product of merk te introduceren aan je lezers, hier staan commerciële teksten en afbeeldingen in. Wanneer je blog al wat groter is zijn er meerdere vormen van geld verdienen mogelijk zoals video advertising en exclusieve samenwerkingen (waaronder bijvoorbeeld event hosting, uitgebreide samenwerkingen waarbij verschillende vormen van media worden ingezet). Laten we het voor nu bij banners en advertorials houden, twee vormen van adverteren waar ook kleinere blogs mee kunnen beginnen.

Banners op je blog zetten

Je kunt zelf banners op je blog zetten, of wachten totdat een bedrijf jou benadert voor een banner positie op je blog. Ik doe beiden: ik heb banners van Google AdSense op mijn blog, werk samen met een mediabureau welke banners plaatst en ik neem ook banners aan voor plaatsing van bedrijven die mij benaderen. Voordat je banners plaatst of samenwerkingen aangaat met een bedrijf is het belangrijk om te weten hoeveel pageviews jouw blog krijgt: dit getal heb je nodig om een banner vergoeding uit te rekenen. Zie mijn vorige artikel over statistieken hoe je hier achter komt. Bedrijven willen vaak een screenshot van je statistieken zien, dus wees hier eerlijk over en wees ook bereid om een screenshot van recente statistieken uit Google Analytics te tonen.

De banners die je zelf plaatst via Google AdSense zijn een prima manier om geld te verdienen wanneer je blog nog niet zo groot is, en zo goed als elke blog wordt hiervoor aangenomen. Kijk op de website van AdSense voor de voorwaarden en schrijf je gratis in, je hebt alleen een Google account nodig (die je als het goed is al hebt en gebruikt voor Google Analytics!). Je kunt er zelf voor kiezen of je tekst banners wilt, afbeeldingen of beiden. Als je een banner ziet die je niet mooi vindt of niet geschikt vindt voor je blog, kan je deze banners blokkeren (wat ik regelmatig doe, wanneer ik een banner op Naoki voorbij zie komen van een cosmetica merk dat op dieren test bijvoorbeeld). Je weet niet precies wat anderen voor banners te zien krijgen via Google AdSense, dit kan een nadeel zijn. Veel webshops “volgen” hun bezoekers ook door middel van cookies waardoor je ook weleens persoonlijk op jou gerichte advertenties ziet. Meestal zijn de banners wel afgestemd op de artikelen die je schrijft, maar als het belangrijk voor jou is om de controle over banners te houden zou ik Google AdSense niet aanraden.

Bedrijven kunnen ook contact met jou opnemen voor het plaatsen van een banner. Soms geven ze een budget aan waar ze mee werken, andere keren vragen ze naar je tarieven. Het is altijd goed om zelf een beetje een idee te hebben hoeveel geld je wilt vragen, en ook om een minimum te hebben. Maar hoe kom je erachter hoeveel je kunt vragen en wat voor bedrag bedrijven ook mee instemmen?

geld verdienen met je blog banners
Prijzen van banners

Iedere blog is anders en er zit dus ook een prijsverschil in het plaatsen van banners op verschillende blogs. Je kunt als blog per CPM of CPC werken. CPM staat voor Cost Per Mille (kosten per 1.000 views) en CPC staat voor Cost Per Click (kosten per klik). Waar je voor kiest ligt aan jouw voorkeuren, je blog en het bedrijf. Ik heb tot nu toe alleen met CPM gewerkt, omdat dit makkelijker voor beide partijen te controleren is en je zo ook vooraf een prijsafspraak kunt maken. Trouwens: wanneer ik voor het eerst met een bedrijf samenwerk vraag ik om betaling voor plaatsing van een banner of advertorial. Ik heb veel te vaak verhalen gehoord van bloggers die maandenlang op een betaling wachten en het uiteindelijk maar opgeven, omdat ze niets meer horen van het bedrijf. Nu is het natuurlijk niet zo dat alle bedrijven zo werken, maar om zeker te zijn dat je betaald wordt door een voor jou nieuwe partij, kan je best de eerste keer om de betaling vragen voordat je reclame gaat maken. Ik heb nog nooit mee gemaakt dat een bedrijf hier niet mee instemde.

Ik ken genoeg grote blogs die het standaard formaat banner op hun website draaien via mediabureaus voor €1 per 1.000 views en daarnaast een banner draaien voor €50 per 1.000 views: een groot verschil dus. Dit komt omdat elke media campagne anders is, en het ene bedrijf meer dan de ander betaald. Minder dan €1 per 1000 views (maar €0,001 per pageview) is in mijn ogen een banner ook niet waard: dit komt neer op wat in mijn ervaring een bedrag is wat je met Google AdSense banners kunt verdienen (alhoewel er dagen zijn waar ik minder dan dat verdien, maar ook dagen waar ik 3 keer zoveel ermee verdien).

Mijn minimum heb ik daarom vastgesteld op €1,50 per 1.000 views, maar ik vraag meer. Wanneer een bedrijf mij benaderd voor een banner positie, zet ik de Google AdSense banner(s) uit en verdien ik daar dus geen geld mee. Ik houd in gedachten dat ik op een goede dag €2 per 1.000 views met AdSense verdien en dit wil ik dus ook minimaal uit de direct verkochte banner halen. Daarom vraag ik meestal €2,50 per 1.000 views, iets wat zou neerkomen op €25 per week als ik 10.000 views in 1 week zou halen of €100 voor 1 maand voor 40.000 pageviews (gebaseerd op 4 weken). Als jouw blog in 1 maand zo’n 15.000 pageviews haalt, kan je dus als voorbeeld €22,50 per maand voor 1 banner vragen en leg je het bedrijf uit dat je €1,50 per 1.000 views wilt verdienen. Maar: heb jij een kleinere niche blog? Of een hele mooie blog waar weinig reclame op staat met trouwe bezoekers? Dan raad ik je aan om meer te vragen.

Op mijn blog heb ik sowieso altijd een paar banners staan en ook af en toe advertorials, dus een banner veranderen heeft niet zoveel impact op mijn blog, vandaar dat ik deze tarieven aanhoud. Wil je liever geen vaste reclame op je blog maar sta je wel open voor een gepaste banner campagne, dan kan je de prijs heus wat hoger zetten. Ik denk niet dat er veel bedrijven zijn die jou €50 per 1.000 views willen betalen, maar wie weet wil dat ene bedrijf dat perfect bij jouw blog past wel €5 per 1.000 views betalen, of komen jullie op een ander vast bedrag uit. Het precieze bedrag is natuurlijk aan jou, als je meer wilt en durft te vragen moet je dat vooral doen! Je moet doen wat goed voor jou voelt, als je liever met een vast bedrag werkt (€50 per maand bijvoorbeeld), dan moet je dat zeker doen. Maar voor de wat kleinere blogs en websites die niet zijn aangesloten bij een mediabureau vind ik zo’n €1 a €2 per 1.000 views een goede richtlijn. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die banners willen plaatsen, maar simpelweg geen groot budget hebben. Zo wil ik graag kleine dierproefvrije webshops kunnen steunen die geen groot budget hebben, en die kom ik met een deze prijzen tegemoet, terwijl ik daarnaast wellicht een grotere campagne heb lopen waar ik 10 keer zoveel mee verdien (dit gebeurt helaas nog niet zo vaak haha, maar je kent ze wel van andere blogs: grote banners van bekende merken).

Affiliate banners
geld verdienen met je blog banners
Een andere vorm van banners zijn affiliate banners. Dit zijn banners die niet met een CPM of CPC model werken, maar waarbij de blogger op commissie basis werkt. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld een Vitamin Store banner rechts staan, die ik via Zanox draai. Ik krijg niet betaald om deze te plaatsen, en ook niet wanneer iemand erop klikt. Ik krijg enkel betaald wanneer iemand erop klikt + een aankoop doet, ik krijg dan een percentage van het aankoop bedrag vergoed. Dit percentage zit tussen de 5 en 15%, het verschilt per webshop. Affiliate banners en links (je kunt ze ook in artikelen plaatsen waar je een product reviewt bijvoorbeeld) zijn vooral op grote blogs populair omdat er veel lezers op klikken en de kans om geld te verdienen groot is.

De commissie verschilt per aankoop: soms verdien ik €1 na een aankoop van een lipgloss bijvoorbeeld en een andere keer €25 nadat iemand een aankoop bij een grote kledingwinkel heeft geplaatst. Je verdient niets als lezers enkel doorklikken, dus je neemt wel een risico door een affiliate banner te plaatsen. Ik begin er nu (na bijna 2 jaar bloggen) pas regelmatig iets mee te verdienen. Ik plaats affiliate links dan ook niet vaak, enkel wanneer ik al positieve ervaringen met de webshop in kwestie heb, of het product wat ik review te koop is bij een webshop waar ik mee samenwerk en aan kan raden. Ik vind het vrij storend om op blogs in elk artikel affiliate links te zien, dan vraag ik me echt af hoe oprecht zo’n artikel is! Een voordeel van affiliate banners is dat ze vaak wat mooier zijn dan standaard Google AdSense banners. Ook heb jij de volledige controle over welke banners je plaatst en waar, als je huiverig bent voor Google AdSense en hun brede aanbod van banners, kan je je altijd inschrijven bij een affiliate website. Bekende affiliate websites in Nederland zijn Zanox, Daisycon maar ook Bol.com heeft hun eigen affiliate programma.

Ik probeer affiliate links dus niet teveel te ‘pushen’, net zoals banners en advertorials. Ik neem niet alle banners en advertorials aan die ik krijg aangeboden, omdat het wel bij Naoki moet passen of in ieder geval bij mijn doelgroep. Daarnaast mag het bedrijf ook niet bekend staan als dieronvriendelijk of ongezond bijvoorbeeld, dit zou gewoon niet bij mijn waarden en Naoki passen. Ik loop daarom regelmatig grote campagnes mis, maar dat vind ik niet erg. Ik blog niet enkel om geld te verdienen, maar om dierproefvrije cosmetica, natuurlijke producten, recepten en een gezonde levensstijl te promoten. Als ik van alles op Naoki zou zetten qua reclame, dan zouden mijn artikelen veel minder betrouwbaar overkomen. Maar als ik hier en daar een beetje geld kan bijverdienen door middel van banners en advertorials vind ik dat natuurlijk wel leuk, aangezien ik veel tijd in het onderhouden van mijn blog en het schrijven van artikelen stop.

Mijn laatste advies: verkoop een banner ruimte nooit voor een periode langer dan 1 maand. Toen ik een paar maanden blogte ben ik meerdere malen benaderd voor een kleine banner positie voor 1 jaar lang, waar het bedrijf ik kwestie €100 voor wilde betalen. Dit leek me een goed bedrag, maar ik heb het (gelukkig!) niet gedaan. Wanneer je net een paar maanden blogt lijkt €100 erg veel geld, maar onthoud dat je blog waarschijnlijk door blijft groeien, en over 6 maanden wellicht wel twee keer zo groot is, en na 9 maanden drie keer zo groot. Dan heb je al die tijd een banner op je website staan voor een uiteindelijk veel te laag bedrag, en de banner ruimte is bezet en kan je niet aan een andere partij verkopen, die na 9 maanden wellicht meer dan €100 voor 1 maand er voor over heeft. Ik verkoop mijn banner ruimtes daarom alleen per week of maand en communiceer duidelijk dat mijn prijzen meerdere malen per jaar stijgen, aangezien mijn bezoekersaantallen en pageviews ook maandelijks stijgen.

Volgende keer zal ik advertorials en gesponsorde blogposts nader toelichten, inclusief tips hiervoor en hoeveel geld je hiervoor kunt vragen!

Heb jij op je blog al banners staan?

Share:

39 Reacties

 1. Nienke
  06/09/2013 / 07:40

  Wow, wat een superinformatief artikel! Snap ik eindelijk hoe dat werkt bij blogs. Ik heb zelf geen blog, maar het is gewoon goed om een beetje benul te hebben van hoe het werkt denk ik :)

 2. 06/09/2013 / 09:48

  Wat een super goed en informatief artikel. Dit ga ik zeker later nog eens een keer nalezen.

 3. 06/09/2013 / 10:51

  Fijn artikel. Ik ga mij volgende week maar eens inschrijven voor AdSense, ik ben namelijk nog geen 18..

 4. 06/09/2013 / 11:28

  Wauw, echt een super fijn en handig artikel dit. Ik heb enkel google adsense banners op m’n site staan en een partnerprogramma met bol.com. Ik vind het echt een duidelijke uitleg en het beantwoord zoveel vragen die ik had. Ik ben wel eens benaderd voor een banner maar had geen idee wat ik hiervoor kon vragen, ik dacht dat het om een standaard bedrag per week ging, niet dus! Heel erg bedankt!

  • 06/09/2013 / 12:26

   Graag gedaan Milou! Je kunt inderdaad met een vast bedrag werken, maar het is wel slim om even uit te rekenen hoeveel je ongeveer kunt vragen, en dan aan een vast bedrag komen. Ik vraag ook een vast bedrag, maar wel gebaseerd op het aantal pageviews en dat verschilt dus per zoveel maanden :)

 5. 06/09/2013 / 12:05

  Ik gebruik affiliates want adsense is eigenlijk alles behalve goede reclame voor je blog…ik heb al van mensen gehoord dat ze op jouw blog reclame hebben gezien van pels-kleding en daar schrikken mensen toch wel behoorlijk van, zeker om toch een cruelty free blog te zijn. Voor mij hoeven de advertenties niet weg hoor,… maar mijn klein advies (als dankbaarheid voor deze handige post) is even je adsense nazien en waar nodig bepaalde bedrijven of ads te blokkeren zodat ze niet weer op de blog verschijnen. Ik vertel het je liever (ook voor andere groene bloggers) zodat het imago van de blog er niet onder lijdt want dat zou jammer zijn voor zo’n interessant project.

  • 06/09/2013 / 12:23

   Wat raar dat mensen jou benaderen om over de banners op mijn blog te praten, zeker als ze er kennelijk zo van schrikken? Ik heb afgelopen winter inderdaad een banner geblokkeerd van pelsland of iets in die trend, hierna heb ik niets meer gezien of gehoord hierover, dit is al bijna een jaar geleden. Daarnaast zien bezoekers vaak banners die betrekking hebben tot hun surfgedrag, dus als ze net iets over bont hebben opgezocht dan kan het inderdaad zo zijn dat ze een cookie op hun computer hebben die hun volgt. Ik heb inmiddels al 60+ banners/merken geblokkeerd, dat is inderdaad het nadeel van AdSense, maar AdSense is ook een stabiele vorm van inkomsten voor mijn blog en ik heb het daarom wel nodig. Ik hoop dat in de toekomst bezoekers mij willen benaderen als ze een banner zien die echt niet bij Naoki past, dan kan ik het meteen aanpassen!

   • 06/09/2013 / 13:45

    Oh het was goed bedoeld hoor… ik praat vaak met dames over andere ecoblogs, ook je anti-dierproef project en situatie kwam aan bod dus het is niet zo dat mensen me aanspreken over dingen die ze hier niet fijn vinden ofzo – het was gewoon een losse babbel.

    Ikzelf heb software die ads verbergt, dus ik zou het je niet kunnen zeggen – maar als ik het nog eens hoor over een recente reclame dan stuur ik je wel een mailtje.

 6. 06/09/2013 / 12:39

  Lekker duidelijk! Ik heb een tijdje met google adsense gewerkt, maar ik was er niet gek van. Regelmatig stonden er hele vreemde reclames op mijn blog waar ik niet achter stond, dus daar ben ik maar weer mee gestopt.

  Wat ik nog wel mis als manier om geld te verdienen (en waarvan ik ook eigenlijk niet heel zeker weet of het zo is), zijn er niet heel veel grote bloggers die geld krijgen voor het testen en reviewen van producten?

  • 06/09/2013 / 12:46

   In principe is het testen en reviewen van producten op barter basis, dus een product voor een (eventuele) review. Ik zie op de grote beautyblogs wel eens dat dit onder een advertorial gebeurt (daar volgende keer meer over), maar dan vermelden ze het er ook bij. Ik neem aan dat een standaard review ook bij de grote blogs onbetaald is!

   • 06/09/2013 / 15:26

    Klinkt logisch, bedankt voor de uitleg :)

 7. 06/09/2013 / 13:12

  Wat een goede tips! Het is altijd fijn als je een klein beetje een richtlijn hebt van wat je ongeveer voor iets kunt vragen (banner of advertorial).

 8. 06/09/2013 / 13:35

  Bedankt voor dit interessante artikel, ben benieuwd naar het volgende artikel!

 9. 06/09/2013 / 14:47

  Fantastisch dat je hier zo eerlijk over schrijft. Het is zo lastig om prijzen te vinden want niemand praat erover!

 10. Zuzanna
  06/09/2013 / 22:05

  En hoe zit het met blog en belasting betalen?

  • 06/09/2013 / 23:40

   Je moet inderdaad belasting betalen over je inkomsten, dit vul je elk jaar onder overige inkomsten in. Als je meer dan een paar honderd euro verdient is het aan te raden om wat geld opzij te zetten hiervoor!

 11. 06/09/2013 / 22:29

  Zeker een handig artikel, ik heb er ook totaal geen verstand van als iemand mij zou vragen. Er is me verteld dat je altijd iets als vergoeding hoort te krijgen ook al is je blog niet zo groot. Ik vind het vooral erg als grote bedrijven je benaderen voor een artikel maar zogenaamd geen budget hebben voor een kleine vergoeding in wat voor vorm dan ook. Het bloggen heeft me wat dat betreft al veel geleerd;)

  • 06/09/2013 / 23:41

   Ja absoluut, hier zal ik het ook in mijn volgende artikel over hebben. “Gastblogs” zijn gewoon advertorials en hoor je voor betaald te krijgen, ook al heb je maar 100 bezoekers :)

 12. me
  07/09/2013 / 14:24

  Wat ik wel merk is dat sommige bloggers er niet advertorial bijzetten , behoorlijk irritant want uit de tekst kun je dan halen dat het niet van de blogger zelf is en dat je gewoon een advertentie zit te lezen.

  • 07/09/2013 / 15:01

   Ja, dit vind ik ook not done. Veel bedrijven doen er sinds een paar maanden moeilijk over (heeft met Google page ranking te maken) en vragen de bloggers om het er niet bij te vermelden, maar dit is niet eerlijk tegenover je lezers vind ik. Ik heb nu al zo’n 5 “gastblogs” afgewezen omdat ik het geen advertorial mocht noemen! Maar wanneer je voor een gastblog betaald wordt is het wel degelijk een advertorial…

 13. 16/09/2013 / 11:54

  Hele goede blogpost! Zullen veel meiden wat aan hebben, ik kende het al. Maar even over reacties waarin staat over de Adsense en ik weet dat jij het ook weet.

  Het probleem advertorial ligt echt aan Google. Je kunt het gewoon niet meer zo noemen, omdat Google dan het bedrijf nog verder weg stopt dan het al stond. Een bedrijf wilde nog wel artikelen op mijn site plaatsen, maar gratis, want ja hij mag er van Google niet meer voor betalen. Die begreep het niet zo goed en na uitleggen bleef hij er bij en heb ik gezegd van pech, ik heb het druk zat en ik schrijf liever gratis reviews en wat ik leuk vind en interessant i.p.v. “gastartikelen”.

  Je kunt het wel op een andere manier verwoorden in je blogpost. En daarbij ik heb nooit echt stukken tekst aangereikt gekregen om te plaatsen, alle advertorials zelf moeten schrijven en dat kost ook tijd.

 14. 28/10/2013 / 23:28

  Eindelijk een supergoed en helder artikel gevonden. Dankjewel voor het delen!

  • 29/10/2013 / 13:59

   Graag gedaan! :)

 15. 31/10/2013 / 13:43

  Sehr interesantes Blog

 16. 02/11/2013 / 12:15

  Wat een fijn en duidelijk artikel, dankjewel!

 17. Fiona
  18/11/2013 / 11:15

  Leuk artikel over geld verdienen met bloggen!

 18. 28/11/2013 / 14:32

  Bedankt voor je goede advies, we gaan er wat mee doen!

 19. 16/01/2014 / 12:58

  Goed en uitgebreid artikel, bedankt voor het delen!

 20. 21/02/2014 / 13:52

  Eindelijk een open en duidelijke uitleg!

  Ik heb tot nu toe enkel met bevriende bedrijven gewerkt en met giveaways, maar ik krijg meer en meer vraag voor andere sponsoring.
  Ik veronderstel dat ik hiervoor een btw-nummer moet aanvragen dan om te kunnen starten met geld ontvangen?

  Groeten.
  Soetmin!

 21. 19/03/2014 / 16:21

  Bedankt voor dit handige artikel! Ik had op mijn wordpress.com blog eerst WordAds, dat was de enige mogelijkheid. Nu ben ik mij voor mijn self hosted blog aan het oriënteren en van AdSense snap ik nog niet veel. Via Google kwam ik jouw artikel tegen. En hier heb ik iets aan!

  • 19/03/2014 / 21:11

   Leuk om te horen, dankje Debbie!

 22. 02/11/2014 / 20:44

  Beste Sophie,

  Blogartikelen over hoe je moet bloggen (en dan met name als een professional en voor geld) lijken nu overal in opkomst, want ze worden immers veel gelezen. Hierbij heb ik echter vaak het idee dat er amper écht inzicht wordt geboden, alsof bloggers de belangrijkste info liever voor zichzelf houden.

  Met dit artikel vind ik dat je echt een zeer informatief en waardevol stukje over bloggen geschreven hebt, dankjewel daarvoor!

 23. 25/11/2014 / 12:43

  heel erg bedankt voor deze leuke blog!
  Ik lees hem met veel plezier nogmaals.

  Bedankt.

 24. 09/01/2015 / 10:00

  Wat een fijn blof, dankjewel!

 25. Suzanne
  13/04/2015 / 13:35

  Mijn complimenten voor deze blog.

 26. 24/06/2015 / 09:35

  Dankjewel voor de informatie!