BHA of AHA – Welke is het best geschikt voor jouw huid?

BHA of AHA - Welke is het best geschikt voor jouw huid?

Als je Naoki al wat langer volgt dan weet je dat ik groot fan van de exfolianten BHA en AHA ben. Het is zelfs zo dat mijn gehele gezichtsverzorging al een enige tijd natuurlijk en biologisch is, maar dat ik voor deze producten nog een uitzondering maak. Maar wat zijn die BHA’s en AHA’s eigenlijk? En voor wie zijn ze geschikt? Vandaag leg ik uit waar ze voor bedoelt zijn en welke het meest geschikt voor jouw huid is.

Ik kwam zo’n 10 geleden voor het eerst in aanraking met een product met een grote dosis AHA erin verwerkt. Ik kocht het in Amerika waar het destijds *het* fancy product was voor een gladde huid. Mijn huid werd er helaas gevoelig van en de crème prikte. Zo’n 5 jaar geleden probeerde ik het opnieuw met een product van Paula’s Choice: de Resist Weekly Resurfacing Treatment. Deze lotion bevat 10% AHA en maakte binnen een paar dagen al een verschil: mijn huid werd minder rood, ik kreeg minder nieuwe puistjes en mijn huid voelde zachter aan. Sindsdien ben ik overtuigd van de werking van AHA en BHA!

AHA en BHA zijn beiden zogenaamde exfolianten. Een scrub exfolieert de huid ook, maar alleen het bovenste huidoppervlak. AHA en BHA dringen dieper in de huid. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acid. BHA staat voor Beta Hydroxy Acid. Beiden zorgen ze voor een mooiere huid, verstevigingen de huid en stimuleren de aanmaak van collageen, maar ze zijn niet hetzelfde.

AHA – Alpha Hydroxy Acid

AHA zorgt ervoor dat de huid sneller vernieuwt door oude huidcellen los te maken. Het resultaat is een egale, frisse en gezonder ogende huid. De huid vernieuwt zichzelf dagelijks, AHA’s zorgen ervoor dat dit proces versnelt. AHA’s die je vaak in huidverzorging terug ziet komen zijn bijvoorbeeld glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid). Glycolzuur heeft kleinere moleculen dan melkzuren, waardoor dit eigenlijk het effectiefst is. Als je huid erg gevoelig is, dan is melkzuur een betere keuze.

AHA’s vernieuwen de huid, maar houden ook vocht vast. Hierdoor zijn ze ook prima te gebruiken bij een droge huid. AHA komt in verschillende percentages, waarvan 1% of 2% vaak gebruikt wordt, maar 5% of 10% is ook te koop. Huidspecialisten kunnen peelings gebruiken met een nog hoger percentage. Het is belangrijk om bij het gebruik van AHA’s een SPF te gebruiken, omdat de huid gevoeliger voor de zon wordt wanneer hij vernieuwt.

BHA – Beta Hydroxy Acid

BHA is het meest geschikt voor de vettere huid en als je last van acne of mee-eters hebt. BHA’s duiken namelijk diep je poriën in en zijn in staat deze extra goed te reinigen. Daarnaast hebben BHA’s een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. BHA in huidverzorging wordt ook wel salicylic acid genoemd. In tegenstelling tot AHA’s droogt salicylic acid de huid wel uit, dus het gebruik van een huidolie of crème na het aanbrengen is aan te raden.

De meeste producten bevatten 1% of 2% BHA. Producten die puistjes uitdrogen kunnen een hogere dosis bevatten. Ik merk zelf dat 2% al erg effectief is, terwijl ik bij AHA’s liever 5% of 10% gebruik. Het gebruiken van een SPF is geen must zoals bij AHA’s, aangezien BHA’s de huidcellen niet los maken.

Waarom AHA of BHA gebruiken?

Onze huid is prima in staat zichzelf te vernieuwen. Toch hebben veel mensen baat bij het gebruiken van BHA’s en AHA’s. Het verwijderen van huidcellen en het reinigen van poriën zorgt niet alleen voor een gladde en egale huid, het is tevens geschikt om te gebruiken bij verschillende huidproblemen. Denk aan een doffe huid, schilferige huid, acne en fijne lijntjes. Een goede exfoliant gaat dit alles tegen en zorgt ervoor dat overige verzorgingsproducten effectiever werken.

In principe zou iedereen een product met AHA of BHA kunnen gebruiken of zelfs beiden kunnen combineren. In bepaalde gevallen is het slim om voor 1 van de 2 te kiezen:

Bij acne, puistjes en mee-eters: BHA, omdat deze de poriën diep reinigt en een antibacteriële werking heeft.
Bij een droge en gevoelige huid: AHA, omdat dit de huid niet verder uitdroogt.

Hoe vaak gebruiken?

Je kunt producten met glycolzuur, melkzuur en salicyliczuur dagelijks gebruiken. Wel is het aan te raden om het gebruik op te bouwen. Ik begon zelf met 1 keer in de week (10% AHA) en inmiddels gebruik ik de 10% 2 keer in de week. Daarnaast gebruik ik op dit moment dagelijks een tonic met 2% BHA. Ik gebruik beide producten ‘s avonds en niet met elkaar (dus de 2% de 5 dagen in de week waarop ik de 10% niet gebruik). Ik gebruik ze nadat ik mijn huid gereinigd heb, laat het een paar minuten inwerken en breng dan een huidolie of crème aan. Ik gebruik een paar keer in de maand ook nog een masker met zowel AHA als BHA erin verwerkt. Dit natuurlijke masker is milder en kan ik samen met een van de lotions gebruiken.

Hoe vaak je de producten kunt gebruiken ligt aan je huid en wat voor resultaat je wilt zien. Toen ik nog erg last van hormonale acne had, gebruikte ik de 2% ‘s ochtends en ‘s avonds. Inmiddels gebruik ik het meer voor onderhoud en daarom nog maar 1 keer per dag.

BHA of AHA - Welke is het best geschikt voor jouw huid?

Mijn favoriete producten met AHA en BHA

Ik heb een deels gevoelige, deels gemengde huid. De afgelopen jaren heb ik al heel wat producten getest met BHA en AHA erin verwerkt. Toch kom ik steeds weer bij dezelfde 3 producten uit. Alhoewel in principe elk product met minimaal 1-2% AHA of BHA zou moeten werken, merk ik toch een groot verschil. Sommige producten drogen mijn huid ontzettend uit, anderen doen daarentegen vrij weinig voor mijn huid. Dit zijn na het 5 jaar gebruiken van exfolianten mijn 3 favorieten.

Clear Extra Strength Anti-Redness Exfoliating Solution van Paula’s Choice (€32) – te koop bij Cosmania in hun winkels en webshop. Deze tonic met 2% BHA gebruik in dagelijks.

Resist Weekly Resurfacing Treatment van Paula’s Choice (€40) – te koop bij Cosmania. Deze lotion bevat 10% AHA en gebruik ik 2 keer in de week.

Blue Tansy AHA + BHA Resurfacing Clarity Mask van Herbivore ($48) – te koop bij Sephora (helaas is dit masker in Nederland niet meer verkrijgbaar). Dit masker bevat zowel AHA als BHA (percentages onbekend) en is compleet natuurlijk.

Door het regelmatig gebruik van deze producten is mijn huid egaler en gladder geworden en heb ik bijna geen acne meer (lees hier meer over mijn hormonale acne en hoe ik ervan af kwam). Daar kan geen scrub, gel of fancy crème tegenop! Paula’s Choice verkoopt nog meer producten met BHA en AHA in verschillende percentages voor verschillende huidtypen – ik tel op dit moment 18 verschillende producten. De meeste grote merken hebben wel 1 of meerdere producten met AHA en BHA in hun assortiment. Ik geef de voorkeur aan Paula’s Choice, omdat de producten niet alleen effectief zijn, maar ook dierproefvrij in tegenstelling tot de meeste huidverzorgingsmerken.

Ik hoop dat ik je wat meer informatie over AHA’s en BHA’s heb gegeven. Als je vragen hebt of twijfelt over een product, laat het me vooral weten.

Dit artikel bevat een affiliate link. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.

 1. Wat een super fijn artikel!! Ik heb het product met Paula’s Choice met 2 % gehad en nu ook met 1 % maar ik vind het vrij heftig voor mijn huid. Nu snap ik waarom, want ik heb een droge huid ;)

 2. Zo mega fijn hoe je altijd duidelijke uitleg over dit soort dingen kan geven. Die ingrediënten zijn soms echt niet te begrijpen.. toch nog ff een vraagje; ik heb namelijk last van acne en mee-eters (hormonaal), maar ook een erg droge huid én psoriasis… ik snap dat je geen specialist bent, toch nieuwschierig welke je mij dan adviseert :)

  • Ik zou een paar proefmonsters bij Paula’s Choice/Cosmania aanvragen van beiden en kijken wat het beste voor jou werkt. Bij mij werkt zowel BHA als AHA dus misschien is dat bij jou ook het geval. Ik heb geen psoriasis op mijn gezicht, maar wel op mijn benen, daar werkt AHA het beste voor!

 3. Ik vind dat Paula’s Choice het echt goed heeft gedaan met BHA en AHA producten. Ieder voor zich moet even zoeken wat bij je past.

 4. Ik heb in Amerika het Best of Bright-setje van Pixi gekocht, met daarin o.a. de Glow Tonic met 5% Glycolic Acid. Mijn allereerste exfoliant! Ik heb hem nog maar een aantal keer gebruikt – eigenlijk enkel in Amerika zelf –, maar merkte wel verschil. Ik denk wel dat ik beter een product met BHA gebruik, want mijn huid is redelijk vet … denk ik. Ik moet dringend eens een huidanalyse laten doen zodat ik zeker weet of het m’n huid zelf, of de combinatie van de producten die ik gebruik is!

  • Die tonic ken ik en heb ik ook een tijdje gebruikt! 5% glycolic acid is inderdaad erg effectief. Ik hoop dat je ook op lange termijn een verschil gaat merken met deze tonic of een met BHA erin :)

 5. Ok maar wat doe je dan als je een droge huid met (zware) acne hebt? Beide gebruiken en afwisselen? Of eerst een BHA en daarna een AHA?

  • Dan zou ik toch voor BHA kiezen en dan de huid goed verzorgen met een (natuurlijke) huidolie of goede moisturizer voor de droge huid. Je kunt ook wat proefmonsters aanvragen bij Paula’s Choice om te kijken welk percentage het beste voor jouw huid werkt.

 6. Heel duidelijk artikel! Zelf gebruik ik beiden niet meer omdat het gelukkig niet meer nodig is, maar toen ik erge last had van acne was BHA van Paula’s Choice mijn vriend ;) Als ik nu heel soms nog een puistje heb gebruik ik propolistinctuur. Weet niet of je het kent, maar het helpt ook echt!

 7. Wat leg je het goed uit! Meestal snap ik niks van al die ingrediënten, maar je legt het goed en duidelijk uit! Ik ga dit product zeker een proberen.

 8. Wow wat een helder en goed artikel! Nu begrijp ik de verschillen beter thanks! Ik gebruik de 2% BHA van Paula’s choice al maar ben toch ook benieuwd naar de AHA 😊

 9. Wauw super fijn artikel! Ik lees veel over exfolierende producten maar weet niet zo goed wat voor mij geschikt is. Ik heb een hele gevoelige huid dus sowieso AHA met melkzuur. Maar welk product zou dan goed zijn? Ik denk beginnen met het laagste percentage?

  • Ja idd een laag percentage, glycolic acid zou ook wel kunnen in 1 of 2% :) Dat is namelijk iets makkelijker te vinden. Ik zou gewoon wat proefmonsters aanvragen bij Paula’s Choice en kijken of je huid het aan kan!

 10. Wat leg je dit weer super duidelijk uit, Sophie! Bedankt! Dit weekend even een bezoekje aan Cosmania.nl

 11. Duidelijk uitgelegd! Misschien inderdaad ook maar eens een paar proefmonstertjes aanvragen. :)

 12. Thanks voor de heldere uitleg! Ik zou het opzicht wel willen proberen, maar heb geen huidklachten ofzo, dus weet niet of het nodig is om een product toe te voegen. Al kan het zijn dat als ik het gebruik, dat ik dan denk wow mijn huid straalt veel meer ofzo

 13. Oeh dit artikel had ik echt nodig, wat fijn en duidelijk! Heb laatst weer een nieuw flesje Paula’s Choice 2% BHA gekocht (echt ik ben je nog steeds ZO DANKBAAR voor die tip, mijn huid is er echt van opgeknapt en als ik het een tijdje minder gebruik, zie ik dat direct aan mijn huid). En twijfelde nog of ik niet beter die 10% AHA kon kopen. Ik wist niet of ik het kon combineren. Maar dat kan dus! Ga ik doen!

 14. Wel eens Koreaanse producten met AHA / BHA geprobeerd? Deze zijn zo trending nu!
  Bijvoorbeeld van het merk Cosrx.

 15. Zeer goede uitleg, heel handig bedankt! :)
  Nu ik wat meer weet over wat het precies doet en wat de voordelen ervan zijn, ga ik het misschien wel uitproberen

 16. Ik gebruik de bha/aha van cosrx.. Ze zijn heel goed maar toch goedkoper dan paulas choice.

One Ping

 1. Pingback:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voedselintoleranties & een nieuw dieet

Voedselintoleranties & een nieuw dieet – een maand later

Antipodes Joyous Night Replenish Serum