Ben ik te streng met het beoordelen van merken?

Ben ik te streng met het beoordelen van merken?

Ik wil jullie vandaag graag om wat input vragen. De afgelopen maanden heb ik een aantal discussies gehad met lezers en medewerkers van cosmeticamerken over mijn dierproef(vrije) lijsten. Ik heb hier namelijk een aantal regels voor opgesteld, zodat ik weet wanneer ik een merk toevoeg aan een lijst en wanneer niet. Maar aangezien ik steeds vaker hoor dat ik misschien iets te streng ben, vraag ik jullie vandaag om advies.

Criteria voor de dierproefvrije lijst

Dit zijn de criteria waar een cosmeticamerk aan moet voldoen om een vermelding te krijgen op de dierproefvrije lijst:

1: Voordat ik een merk op mijn dierproefvrije lijst vermeld, wil ik graag iemand van het hoofdkantoor spreken. Het liefst via de mail, zodat ik de antwoorden op mijn vragen in een email heb staan. In mijn ervaring hebben lokale distributeurs of vertegenwoordigers niet altijd alle informatie met betrekking tot het dierproefvrije beleid en gebruik van ingrediënten. Vandaar dat ik daarom altijd het hoofdkantoor (vaak in het buitenland) benader.

2: Iemand van het hoofdkantoor moet daarbij 5 vragen beantwoorden. Dit zijn 5 (deels) open vragen over het dierproevenbeleid. Denk aan vragen over dierproeven die ze zelf kunnen uitvoeren, via de leverancier van ingrediënten of via verkoop in China. Daarnaast vraag ik ook of alle producten geschikt zijn voor vegetariërs of veganisten.

3: De merken mogen in de afgelopen 5 jaar niet in China hebben verkocht. Indien de verkoop in China langer dan 5 jaar geleden is, wil ik zo’n bedrijf een tweede kans geven en ze (opnieuw) toevoegen aan de dierproefvrije lijst.

4: Omdat ik persoonlijk vind dat echte “cruelty free” cosmetica vegan is (dus dierproefvrij + vrij van dierlijke ingrediënten) en ik dit ook promoot op Naoki.nl, verwacht ik dat de merken minimaal 1 vegan product in hun assortiment hebben.

5: Aangezien Naoki.nl een Nederlandstalige blog is en zo’n 90% van mijn lezers zich in Nederland bevindt, focus ik me op merken die in Nederland te koop zijn. Het liefst via fysieke winkels of bekende webshops. Af en toe maak ik een uitzondering voor merken die in veel salons gebruikt worden of in speciale vegan of duurzame webshops. Dit moeten dan wel merken zijn die officieel in Nederland verkocht worden.

6: Ik benader alle merken elk jaar opnieuw. Hierbij stel ik dezelfde vragen en vraag ik na of er iets gewijzigd is sinds het laatste contact. Indien een merk geen gehoor geeft, verwijder ik het merk uit de dierproefvrije lijst.

Kritiek en suggesties over de lijst

De meest voorkomende punten van kritiek gaan over het volgende:

Recente verkoop in China. Ik hoor regelmatig dat 5 jaar te lang is en dat ik cosmeticamerken die zich uit China hebben getrokken eerder moet vermelden op de dierproefvrije lijst. Immers hebben ze een diervriendelijke keuze gemaakt door hun producten uit China te halen en dat mag beloond worden.

Merken die niet officieel in Nederland verkocht worden. Ik maak hier heel af en toe een uitzondering voor, denk aan merken die ik zelf gebruik en veel vegan opties hebben, maar verder doe ik hier geen onderzoek naar. Ik besef dat dit voor velen van jullie jammer is, omdat jullie ook willen weten welke Duitse/Engelse/Amerikaanse etc. merken dierproefvrij zijn.

Het niet vermelden van merken zonder vegan opties. Er zijn een aantal merken in Nederland te koop die geen enkel vegan (in mijn ogen dus echt “cruelty free”) product verkopen. Bijvoorbeeld door gebruik van bijenwas of lanoline (ook biologisch). Deze merken komen op dit moment niet in aanmerking voor de dierproefvrije lijst.

Overige punten van kritiek die ik weleens hoor: dat het lastig is dat ik iemand van het hoofdkantoor wil spreken, aangezien sommige merken de communicatie naar bloggers en consumenten uitbesteden en mij daarom niet te woord willen staan. Merken die in China verkopen claimen ook weleens dat ze nog steeds dierproefvrij zijn en dat het daarom niet fair is dat ik ze niet op mijn dierproefvrije lijst zet. Hetzelfde geldt voor merken die plannen hebben om binnenkort naar China te gaan, ook deze merken haal ik van de dierproefvrije lijst.

Mogelijke oplossingen

Ik heb hierover nagedacht en wil in bepaalde gevallen wel iets flexibeler zijn. Zo kan ik merken die zich uit China getrokken hebben eerder op de dierproefvrije lijst vermelden, indien ik er 100% van overtuigd ben dat ze niet meer actief zijn op de Chinese markt. Maar wanneer voeg ik zo’n merk toe aan mijn lijst: na een jaar? Of twee of drie jaar?

Omdat ik de ‘Nederlandse dierproefvrije lijst’ beheer, ben ik niet van plan om hier allerlei buitenlandse merken aan toe te voegen die niet in Nederland verkocht worden. Maar ik kan hier natuurlijk wel een aparte lijst voor maken. Hier ben ik onlangs mee begonnen en hoop ik in de komende weken te publiceren in een apart artikel op Naoki.

Ik begrijp dat niet iedereen het wel of niet vegan zijn van producten of merken belangrijk vindt. Daarom kan ik de vereiste dat minimaal 1 product vegan moet zijn aanpassen. Ik denk dat ik deze eis verander naar minimaal 1 vegetarisch product. Op deze manier kan ik wat meer merken vermelden op de lijst.

Over merken die (binnenkort) in China verkopen blijf ik mij mijn vereisten: hier sta ik niet achter en deze bedrijven zouden beter moeten weten. Er bestaat geen garantie voor dierproefvrij in China, dus deze merken kan ik niet op de dierproefvrije lijst vermelden. Over de communicatie: die heb ik het liefst met het hoofdkantoor, omdat ik in het verleden al vaker misleid ben door lokale vertegenwoordigers. Daarnaast vind ik ook dat een merk juist blij mag zijn met (gratis!) promotie op Naoki.nl en daarvoor best even 5 minuten de tijd mag nemen om mijn vragen te beantwoorden.

Zo – een hele lap tekst, maar ik vond het handig om in een artikel uit te leggen hoe ik te werk ga en waarom ik bepaalde keuzes maak. Mijn vraag aan jullie: zouden jullie het fijn vinden als ik wat wijzigingen in mijn aanpak doorvoer? Met name over de verkoop in China in het verleden en het wel of niet aanbieden van vegan producten. Ik kan me voorstellen dat ik hier iets anders insta dan anderen, maar omdat ik wel objectief wil blijven ben ik bereid iets minder streng te zijn.

Ik ben benieuwd of jullie een voorkeur hebben of hoe jullie het zelf aan zouden pakken. Overige vragen en suggesties zijn ook zeker welkom. Alvast bedankt voor de feedback! :)

bron afbeelding: Charisse Kenion via unsplash.

 1. Wauw, wat een werk zal je eraan hebben om bij zo veel merken naar de antwoorden op deze vragen te informeren. Petje af, hoor! Ik ben nog altijd zo blij met jouw dierproefvrije lijst.
  Mij zou het persoonlijk niet zo uitmaken of een merk wel of niet één vegan product in het assortiment heeft. Als je hier vegetarisch van zou maken, zou dat wat mij betreft genoeg zijn om een merk dierproefvrij te noemen. Wat betreft de termijn dat een merk niet in China verkoopt, lijkt 2 of 3 jaar mij ook prima eigenlijk. Het gaat erom dat het merk niet net pas daarmee is gestopt en naar mijn mening geldt dat ook al als je 2 of 3 jaar als criterium gebruikt.
  Verder kan ik me voorstellen dat je geen onderzoek naar merken die niet in Nederland worden verkocht. Anders kun je wel bezig blijven, want er zijn wereldwijd zo veel merken te koop. En wie weet zijn er wel buitenlandse sites die wél onderzoek hebben gedaan naar die buitenlandse merken. Daar kunnen bezoekers van je blog ook terecht als ze per se willen weten hoe het met een bepaald merk zit dat hier niet verkrijgbaar is.
  Dankjewel dat je deze lijst met zo veel toewijding bijhoudt! Het is superfijn dat de lijst bestaat en dat je er zó veel tijd in steekt! ♥ Ik hoop dat je iets aan mijn antwoorden hebt :)

 2. Ik ben heel blij met je huidige lijst omdat ik in 1 klap een heel accuraat overzicht heb van de merken die het echt goed doen en die ik zonder problemen kan gebruiken. Als je er buitenlandse merken aan wil toevoegen moet je dat natuurlijk gewoon doen maar gezien de hoeveelheid tijd en energie die je er insteekt zou dat misschien meer een leuk extraatje kunnen zijn? Van veel buitenlandse merken is op engelstalige sites ook info te vinden toch?
  Ik vind vegan zelf wel een belangrijke criteria omdat ik altijd op zoek ben naar diervriendelijke producten en ik hoop dat meer merken alternatieven voor hun grondstoffen blijven zoeken.
  Heel erg bedankt dat je dit al jaren doet en voor alle tijd die je erin steekt ^_^

  • Ja er zijn inderdaad buitenlandse dierproefvrije blogs, die zal ik ook in het artikel erbij vermelden. Ik zie het ook als ‘extraatje’, het is niet de bedoeling dat ik die lijst ook wekelijks ga updaten daar heb ik helaas geen tijd voor ;)

 3. Ten eerste, super bedankt dat je dit blijft doen. Ik vertrouw jouw lijst, en ik maak er veel gebruik van. Ik denk dan ook zeker niet dat je te streng bent. Misschien heb je wel eisen, maar daar is toch niets mis mee? Je geeft de merken gewoon wel exposure op je blog, daar mogen ze wel wat voor doen!
  Veel merken zijn gewoon een beetje sneaky hoor, met dat ze doen dierproefvrij te zijn maar in kleine lettertjes toch vermelden “tenzij het moet van de wet”. Vegan opties zijn voor mij (als veganist) juist belangrijk! Op zich zou ik het niet erg vinden meer buitenlandse merken te zien, want ik woon niet in Nederland, maar ik snap helemaal dat het gewoon teveel werk wordt voor jou op deze manier.
  Ga zo door!!

  • Inderdaad, zoveel merken doen zich voor als dierproefvrij en dan vermelden ze in kleine lettertjes “tenzij de wet het verplicht”, wat mensen denk ik ook weer op het verkeerde spoor zet want dat lijkt het alsof ze geen keuze hebben. Terwijl een bedrijf altijd een keuze heeft wat betreft dierproeven. Dankjewel voor je comment! :)

 4. Tof dat je dat jij zo duidelijk bent over je eisen, daar hebben we echt iets aan. Zelf vind ik de vegan-eis het minst belangrijk, omdat ik dan een vegan lijst zou opzoeken en geen dierproefvrij-lijst. Maar ik snap jouw persoonlijke insteek en ook dat een deel van jouw publiek hier wel naar op zoek is. Je zou ook een toevoeging kunnen doen waardoor duidelijk is welke merken (deels) vegan verkopen. Ik ben het met Romy eens qua tijdspanne, ik denk dat twee of drie jaar ook een reëel beeld geeft. En qua beantwoorden van de vragen kan ik me helemaal in jouw redenering vinden. Het is graag of niet hoor en als je je ergens op voor laat staan als merk is open communicatie nu eenmaal heel belangrijk. Dank voor je harde werk.

  • Ik snap het inderdaad van het vegan aspect – het is een dierproefvrije lijst, het is daarom minder belangrijk of een bedrijf ook vegan producten aanbiedt. Ik denk dat ik dat sws ga veranderen :)

 5. Ik vind je niet te streng! Juist hartsikke goed en duidelijk. Iemand van het hoofdkantoor spreken moet blijven! En dat ze ieder jaar antwoord moeten geven ook. Als t ze iets waard is op jouw lijst te komen, lijkt me dit n kleine moeite.
  5 jaar zou misschien iets korter mogen, maar ook weer niet te kort.

  Ik vind jouw insteek nu duidelijk en rechtvaardig.

 6. Wat steek je hier toch ongelooflijk veel tijd in. Nogmaals mijn oneindige dank, Sophie!
  Net zoals Hermien vind ik de vegan-eis het minst belangrijk. Ik gebruik jouw lijst enkel om te kijken of een merk proefdiervrij is. En de tijdspanne van vijf jaar is, zoals Romy aanhaalt, misschien een beetje lang. Voor mij gaat het erom dat een bedrijf daadwerkelijk de goede keuze gemaakt heeft en zich uit China teruggetrokken heeft. Wat mij betreft, mag dat teruggeschroefd worden naar twee jaar, maar natuurlijk begrijp ik dat jij strenger wil zijn. Het blijft jouw lijst en ik vind dat jij zelf mag kiezen welke eisen je stelt.

  • Dankjewel voor je comment Jessica! Ik denk dat ik er 2 of 3 jaar van ga maken, want 5 jaar is misschien inderdaad wat lang.

 7. Ben altijd heel blij met jouw lijsten, je werkt erg secuur en ik kan ervan op aan dat de informatie correct is. Voor mij persoonlijk vind ik het al goed wanneer een merk een jaar uit China is en hoeft een merk niet perse vegan opties te hebben.

 8. Wat betreft spreken van het hoofdkantoor en productverkoop in China ben ik het helemaal met je eens, maar ik vind het punt dat ieder merk een vegan product aan moet bieden wel het veranderen waard. Als een producent dierproefvrij is en de producten zijn vegetarisch, vind ik dat goed genoeg om het product te kopen. Dus heel fijn dat je deze blog post schrijft!

  Bovendien had ik nog een vraagje: heb je de flying tiger ooit benaderd? Ik kon hen op geen van je lijsten vinden, maar misschien heb ik er gewoon overheen gelezen.

  Heel erg bedankt voor de moeite die je in deze lijsten steekt!

  • Ik begrijp het inderdaad qua vegan opties, ik ga dat sws veranderen. Ik heb Flying Tiger nog nooit benaderd want ik wist niet dat ze cosmetica verkochten. Ik zal ze deze week benaderen, dankjewel voor de tip!

 9. Super goed dat je hier zo mee bezig bent! Ik ben het wel eens met de ‘kritiek’ (noem het liever verbeteringen :) ). Wat mij betreft is 1 jaar dierproefvrij prima en voor heel veel non vegans is het al geweldig als er ‘gewoon’ dierproefvrije merken vermeld worden. Dat geeft denk ik alleen maar meer mogelijkheden, dus dat lijkt me goed! Hoop dat dat wel mogelijk is voor je? Zal wel veel werk in zitten! En je vermeld er al bij of ze vegan opties hebben toch? Lijkt me goed :) Oh en gezien grenzen vervagen, is het denk ik juist wel goed om inderdaad een lijst te hebben met ook andere merken, want daar wordt denk ik toch veel op gezocht! Good luck, je bent goed bezig :)

  • Ja klopt, voor de meeste non-vegans maakt het niet zoveel uit of een product vegan is of niet en vinden dierproefvrij ook al fijn. Ik ga dat dan ook aanpassen. Dankjewel Mariëlle! :)

 10. Ik ben nog steeds zo ontzettend blij met je lijst, het is de plek waar ik op kijk of een merk dierproefvrij is of niet! Bedankt voor alle tijd en moeite die je er in steekt! Wat betreft China, ik denk dat 2/3 jaar ook wel oké is. Dan zijn ze iig voor een langere periode daar al niet bezig. Voor buitenlandse merken kijk ik ook wel op de volgende sites https://logicalharmony.net/cruelty-free-vegan-brand-list/ en https://www.crueltyfreekitty.com/list-of-cruelty-free-brands/. Ik ga er van uit dat die lijsten ook kloppen. Misschien een tip voor degene die juist op zoek zijn naar Amerikaanse /Canadese merken?

  • Ik volg beide blogs inderdaad, ik vertrouw hun onderzoek ook. Ik zal beide blogs bij de buitenlandse lijst vermelden als tip voor Amerikaanse en internationale merken :)

 11. Meid, ik zou zeggen: you make the rules. Jij weet waarom je ergens voor gaat. Bekijk je eigen strategie regelmatig en pas aan waar nodig. Dat maakt jouw blog uniek en jouw werkwijze uniek. Wees transparant en be done with it :)

  You rock :)

  • Ja, dit! Hoe fantastisch is het als merken op jouw lijst willen staan? Laat ze daar dan ook maar voor werken.

   Dat je zo transparant, consequent én kritisch bent, maakt de lijst juist zo waardevol. Veel blogs vind ik juist veel te weinig kritisch. Volgens mij heb je al bevestiging van wat je stiekem zelf ook al wilde aanpassen ;)

 12. Hey Sophie,

  Vooreerst wil ik je bedanken voor al het harde werk dat je in je research en je blog steekt. Jij was het die jaren terug een heel nieuwe wereld voor me openstelde.

  Naar mijn mening ben je zeker niet “te streng”. Het lijkt me ook nodig om selectief te zijn, want niet iedereen verdient wat gratis promo omdat ze “denken goed bezig te zijn”. Je criteria lijken me daarom zeker oké. Wat betreft de bedrijven die uit China trekken: onmiddellijk op de lijst zetten lijkt me voorbarig, wat gebeurt er immers met al hun stock (die wel op dieren getest werd voor China)? 2 jaar lijkt me de minimum “wachtperiode”, straftijd zeg maar :) Moest je bij de China tak van je research hulp nodig hebben: ik heb wel wat Belgische contacten in China die hierbij kunnen helpen!

  Het feit dat je minstens 1 vegan product eist, lijkt me vrije keuze – het blijft jouw lijst. Vegetarisch zou ik ook al top vinden, maar vegan is altijd beter en je uitspraak [echte “cruelty free” cosmetica is vegan] slaat de nagel op de kop.

  Gewoon verderdoen zoals je bezig bent. Haters gonna hate, laat je zeker niet beïnvloeden door de bedrijven of mensen die minder eisen stellen.

 13. Hee Sophie,
  Laat ik beginnen met benoemen dat je het heel erg goed doet en ik super blij ben met je lijst! (zelfs mijn vriend kijkt er tegenwoordig naar :D)
  Wat betreft de regels, de 5 jaar regel van China kan denk ik inderdaad korter, je zou ook in de lijst misschien het jaartal erachter kunnen zetten? Dat degene die het bekijkt zelf kan inschatten of hij of zij 2 of 3 of 4 of 5 jaar genoeg vind? (Persoonlijk vermijd ik dit soort merken)
  Zelf wist ik niet dat je de vegan product eis had! ik denk dat die wel weg kan. Persoonlijk vind ik vegan producten erg belangrijk, maar ik kies dan voor V of V+ merken in de lijst. Voelt voor mij ook wat fijner om aan dat soort merken mijn geld te geven maar dat is een andere kwestie.
  Een aparte lijst voor merken uit het buitenland hoeft van mij niet persoonlijk, lijkt mij ook weer veel werk voor jou. Misschien verwijzen naar andere blogs die dat uitzoeken?

  En verder, kies zelf waar je je goed bij voelt. Jouw blog, jouw lijst!

  Liefs, Eline

 14. Ik ben ontzettend dankbaar voor de kwaliteit van je lijst, juist doordat je grondig bent en streng genoeg!

  Een aparte buitenlandse lijst zou ik fijn vinden voor op vakantie, niet met als doel dat die volledig moet zijn (dat lijkt me teveel), maar gewoon om wat opties the hebben waar jij ervaring mee hebt. Ik ben het er mee eens dat dit apart mag blijven van je Nederland se lijst.

  Een minder lange termijn uit China kan ik me in vinden, drie jaar ofzo, en in de tussentijd op de twijfellijst.
  Maar ik vertrouw ook op jouw keuzes hierin omdat ik weet hoe transparant en grondig en ethisch gemotiveerd je naar mijn indruk bent.

 15. Wat goed dat je om feedback vraagt! Dat vind ik zo fijn aan jouw dierproefvrije cosmeticalijst; je bent altijd bezig met het verbeteren ervan. Het kost waarschijnlijk heel veel tijd en energie, dus dank voor al je harde werk. (Mocht je hulp nodig hebben met het corrigeren van posts, dan doe ik dat graag!) Nu naar jouw punten…
  Ik vind vijf jaar best lang, maar ik snap ook wel waarom je voorzichtig bent met merken die zich pas onlangs uit China hebben teruggetrokken. Ik denk dat drie jaar prima is.
  Ik zou niet beginnen aan merken die niet in Nederlandse (web)winkels verkocht worden, anders blijf je bezig. Er zijn zo veel landen met eigen merken dat er dan geen einde aan zou komen. Ik stel voor dat je linkt naar de lijsten van Cruelty-Free Kitty en/of Logical Harmony, ik vertrouw die blogs wel. Misschien is het nog een idee om een soort van internationaal ‘dierproefvrij’ netwerk op te zetten, met voor elk land een vertegenwoordiger met eigen lijst.
  Als veganist ben ik het met je eens dat een product pas echt dierproefvrij is als er geen dierlijke producten in zijn verwerkt, maar ik weet dat niet iedereen er zo over denkt. Ik denk dat minstens één vegetarische optie ook goed is.

 16. hallo Sophie

  Sinds ontdekking van jou site ben ik er alleen er maar meer blij mee.
  Jij heb me ook bewust gemaakt van dierproefvrij naar vegan te gaan, en daarna te kijken naar biologische producten.
  De stappen die je onderneemt is eerlijk, over nagedacht en vertrouwd.
  Je neemt geen risico’s om iets op de lijst te zetten waar twijfel bij is.

  Jou lijst geeft me een vertrouwd gevoel, ben er dankbaar voor met al het werk wat je er in steekt.

  Vind het juist fijn dat er vegetarische opties zijn, mensen kunnen dan zelf beslissen wat hun aantrekt om een keuze te maken in product.

  Zou het zeker zou houden zoals het is, jij moet je er goed bij voelen om een product ook op de lijst erbij kunnen zetten.
  Producten uit buitenland is geen doen om hier achteraan te gaan, dat is gewoon te veel.

  Met betrekking tot China, hanteer de regels die voor jou toepasbaar zijn voordat er iets op jou eigen lijst terecht komt.
  Jij moet er zelf achter staan om hiermee ook verder te kunnen.
  Er komen steeds meer producten op je lijst, en naar mijn idee, keuze en opties zijn er genoeg op je lijst, daar kan ieder toch wel blij van worden.

  Hou de lijst bij waar jij je goed bij voelt, dat is het belangrijkste.

  met vriendelijke groet van kitty

 17. hallo Sophie,

  sinds ik jouw dierproefvrije lijst heb ontdekt kan ik alleen maar zeggen “chapeau” voor al het werk dat jij doet en koop ik alleen nog maar dierproefvrije producten, soms vegan maar dat is voor mij niet noodzakelijk.

  Wat China betreft, kan ik de mening delen van de meesten die hier geantwoord hebben en dat is 2 tot 3 jaar.

  wat betreft je eis om iemand te spreken van het hoofdkantoor ben ik het helemaal met je eens. dat is ook nodig vind ik.
  voor mij hoeft geen lijst van merken die niet in Nederland verkocht worden. ik heb nu mijn vaste winkels en websites gevonden waar ik mijn producten koop of bestel en ben daar tevreden mee. ik moet je altijd nog heel hartelijk danken voor je vele antwoorden op mijn vragen die ik in het begin heb gesteld omdat dit voor mij totaal nieuw was.
  ik zou zeggen: doe zo voort zoals je bezig bent en niet te veel veranderen en niet te veel werk bijnemen. ik denk dat je er al werk genoeg mee hebt.

  groetjes, Monique

 18. Ik denk dat je best je huidige standaard kunt aahouden qua beoordeling, maar dat je de lijst een klein beetje moet uitbreiden: een jaartal voor de merken die zich minder dan 5 jaar geleden hebben teruggetrokken uit China, en misschien icoontjes voor natuurlijk/vegan/vegetarisch (zonder dierlijke producten hoeft namelijk niet per se natuurlijk te zijn, en sommige dierlijke producten kunnen ook heel goed met respect voor het dier worden gewonnen).

 19. Ik vind dat je het super goed doet! Je steekt er zoveel tijd en moeite in. En ik weet dat ik jou lijsten kan vertrouwen dat vind ik fijn.

  Van mij had je het mogen laten zoals het was maar ik sta helemaal achter je beslissing als je het aanpast. Liefs

 20. Mijn complimenten voor al je werk en je verantwoording! Ik ben juist blij dat je aan de strenge kant bent, want zo kan ik ‘blind’ op je lijst vertrouwen.

  Wellicht is het idee om minder zwart-wit te werk te gaan en met labels te gaan werken, zoals Rank a Brand of een energielabel doet. Dan kan je meer nuance aanbrengen en eventueel per merk een korte toelichting geven. Een merk dat dan twee jaar weg is uit China, krijgt dan een B-label. Ook mooi.

  Wat betreft merken die hier niet te koop zijn: lekker doorlinken naar buitenlandse collega’s die je vertrouwt?

 21. Al hoewel ik erg blij ben met jouw lijsten, mag de norm van ‘5 jaar’ wel iets korter inderdaad. Twee tot drie jaar is wat mij betreft al genoeg. En voor mij hoeft een bedrijf of merk niet perse Vegan te zijn. Misschien leuk om deze proefdiervrije merken toch gewoon te benoemen, omdat niet iedereen naar deze Vegan opties zoekt/kijkt.

 22. Lieve Sophie,
  Juist omdat je zo kritisch bent, vind ik jouw dierproefvrije lijst zo ontzettend fijn. Misschien dat het termijn van verkoop in China wat minder kort kan of een merk niet persé een vegan optie moet hebben, maar zoals al eerder gezegd is: jij maakt de regels. En wat jouw regels ook zijn: jouw lijst voor mij is leidend. Ik vertrouw er volledig op. Juist omdat je streng bent, grondig onderzoek doet en niet alles voor waar aanneemt. Topper!

 23. Ik vind je lijst nu juist super fijn! Het minimum van 5 jaar niet verkopen in China vind ik dan ook een prima vereiste. Met 2 of 3 jaar vertrouw ik het zelf ook nog niet zo. Met 5 jaar laat je als bedrijf zien dat je het ook echt meent.
  Met de hele veganrevolutie die nu gaande is, is één vegan product in het assortiment prima om op de lijst te komen. In deze tijd zou het eerder standaard moeten zijn om vegan producten aan te bieden, nog meer dan vegetarisch.
  Als je als bedrijf ervoor kiest om te gaan verkopen in China, heb je wat mij betreft je recht verspeelt om de term ‘cruelty free’ te gebruiken.
  Met al het werk dat je elk jaar weer in de lijst steekt, zou ik al het commentaar zeker met een korrel zout nemen.

  Persoonlijk ben ik erg blij met je lijst én je blog. Ga zo door! 😘🙌🏼

 24. Wat fijn dat je om input vraagt aan je lezers en zo te zien hebben een hoop mensen al wat te zeggen gehad :)

  Geen idee of mijn bericht nu dus nog van waarde is maar ik wil graag zeggen dat ik jouw regels en richtlijnen heel goed vind. Ik ben het eens met vele dat misschien 5 jaar wat lang is en denk dat inderdaad 2 a 3 jaar een goede richtlijn is. Denk dat dit ook licht aan waarom en hoe een bedrijf zich heeft terug getrokken van de Chinese markt en op wat voor manier ze er actief waren.

  Persoonlijk vind ik wel dat het vereiste van 1 vegan product juist iets is wat je moet houden en niet moet aanpassen naar vegetarisch. Naar mijn mening is iets alleen echt cruelty free als er geen ingrediënten van dierlijke oorsprong inzit.

  Ik waardeer het ontzettend alle tijd en moeite die je erin stopt om te zorgen dat wij een zo duidelijk mogelijke lijst hebben van welke producten we met een gerust hart kunnen kopen. Daarvoor hoef je voor mij niet per se een lijst met buitenlandse merken te gaan bijhouden want daarvoor kijk ik op bijvoorbeeld Logical Harmony of Cruelty Free Kitty. Al check ik voor de zekerheid dan Naoki ook altijd juist omdat ik jouw manier van beoordelen en onderzoeken de beste vind :)

 25. Misschien een A-lijst voor langer dan 5 jaar uit China of nooit geweest en vegan producten en een B-lijst met korter dan 5 jaar uit China en vegetarische en/of biologische producten. De C is gewoon onvoldoende op alle fronten. Niet reageren is wat mij betreft ook onvoldoende. Er is dan voor iedereen een keuze en dan nog een lijstje met buitenlandse blogs met hun bevindingen. Zo kun je jouw principes hoog houden en de keuze aan de lezer laten.

 26. Goed artikel, fijn dat je het zo uitlegd.
  Ik ben erg blij met jouw blog/lijsten! Van mij zouden bedrijven/merken die langer dan een jaar niet meer in China verkopen wel op de lijst mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Waarom ik mensen niet wil overtuigen

Vegan Huidverzorging Tips