Beginnen met een capsule garderobe – 4 stappen

Een capsule garderobe beginnen

Het artikel over mijn capsule garderobe wordt steeds vaker gelezen en dat vind ik zo leuk! Ik krijg er dan ook veel vragen over, met name over het beginnen met een capsule garderobe. Wat zijn de eerste stappen? Vandaag geef ik jullie wat tips waar ik zelf ook veel aan gehad heb.

Ten eerste: een capsule garderobe samenstellen is erg persoonlijk. Geen enkele garderobe ziet er hetzelfde uit, dus alhoewel je mijn garderobe als voorbeeld kunt nemen, zou ik de aantallen niet proberen over te nemen. Grote kans dat jij namelijk hele andere kledingstukken nodig hebt dan ik! Daarnaast is mijn stijl – een beetje casual-chic met veel neutrale kleuren – niet voor iedereen weggelegd. Mijn eerste tip is dan ook om altijd dicht bij jezelf te blijven: wat vind je echt mooi? Wat past bij je? Waar voel jij je het fijnst in? Uit deze kledingstukken moet je capsule garderobe bestaan.

Stap 1: bepaal welke kleding je draagt en welke niet

Dit kan op verschillende manieren. 1 manier is om een je kledingkast in tweeën te delen. Op dag 1 hangt of ligt alle kleding bijvoorbeeld links van je kast. Steeds wanneer je een kledingstuk gedragen of gewassen hebt, hang of leg je het terug aan de rechterkant van je kledingkast. Zo kom je er al snel achter welke kleding je echt draagt: namelijk alles dat rechts hangt. Deze kleding wil je sowieso houden, ook al is het niet “trendy” of zitten er oude kledingstukken tussen. Dat maakt helemaal niets uit, want je wil je goed voelen in de kleding die je draagt, of het nu “in” is of niet.

Een andere manier is om alles uit je kledingkast te halen en op je bed of grond te leggen. Pak elk kledingstuk op en bedenk wanneer je het voor het laatst gedragen heb. Is dat langer dan een jaar geleden? Of heb je werkelijk geen idee? Dan is de kans klein dat je dit kledingstuk echt nodig hebt. Dit zijn geen kledingstukken die in een capsule garderobe thuishoren, omdat je ze waarschijnlijk niet meer gaat dragen. De items die je in de afgelopen maanden vaker hebt gedragen, dat zijn de items die een plekje in je capsule garderobe verdienen.

Stap 2: pas en inspecteer alle kleding

Als je stap 1 hebt afgerond dan weet je welke kleding je wel en niet draagt. Neem nu de tijd om alle kleding die je weleens draagt aan te trekken – werkelijk alles. Bekijk de kleding, voel aan de stof, bekijk jezelf in de spiegel: is dit 1 van je favoriete kledingstukken? Voel je je hier mooi in? Is de kwaliteit nog goed? Ga je dit item ook in het komende jaar nog dragen? Als je hier “ja” op kunt antwoorden, dan mag dit kledingstuk door naar de volgende ronde.

Twijfel je over een kledingstuk? Draag je het weliswaar af en toe, maar vind je het eigenlijk niet meer zo mooi? Is het te klein of te groot? Draag je het enkel omdat je geen alternatief in je kast hebt? Leg deze kledingstukken opzij. Je hoeft ze niet meteen weg te geven, want dit zijn immers kledingstukken die je draagt, maar wellicht heb je ze niet meer nodig of kan je ze later vervangen.

Stap 3: bepaal of je extra kledingstukken nodig hebt

Als je nu een stapel kleding hebt die je graag draagt, dan ben je al een heel eind op weg. Alleen kom je er nu waarschijnlijk achter dat niet alle kleding bij elkaar past, dat je nog maar 1 broek of blouse overhebt en dat dit nog niet echt op capsule garderobe lijkt. Dit had ik in ieder geval en daarom hield ik nog een half jaar bepaalde kledingstukken in mijn kast die ik eigenlijk weg wilde doen na stap 2.

Je hebt er namelijk niets aan als je enkel je favoriete items bewaart en deze niet bij elkaar blijken te passen. Er bestaat dus een grote kans dat je een aantal items aan je kledingkast en uiteindelijke capsule garderobe moet toevoegen. Voordat je dit doet, bekijk je de tweede stapel van stap 2 nog een keer. Haal hier de items uit die je draagt, omdat je nog geen alternatief hebt. Een extra broek, een winterjas en basic shirtjes bijvoorbeeld.

Bekijk nu of je genoeg outfits hebt voor zowel zomer als winter. Kan je in elk seizoen verschillende looks maken? Heb je voor elke gelegenheid een outfit? Waarschijnlijk heb je genoeg, maar het kan zijn dat je een paar items mist. Dit kan een speciaal jurkje zijn, maar ook een blazer of een perfecte skinny jeans die goed bij de rest van je kleding past. Bedenk alvast wat je nodig zult hebben in het komende jaar en schrijf dit op.

Stap 4: geef de rest van je kledingstukken weg

Er is geen reden om kleding te bewaren die je niet meer gaat dragen. Alle kleding met gaten erin, alles dat te klein is of meer dan een maat te groot, kleding die je ongemakkelijk laat voelen: weg ermee. Als je hier geld aan wilt verdienen dat kan je kleding die er nog goed uitziet op Marktplaats zetten of aan tweedehandswinkels verkopen. Wil je er liever in 1 keer vanaf? Dan kan je alles doneren aan bijvoorbeeld het Leger des Heils.

Het weggeven van kleding geeft mij altijd een goed gevoel: ten eerste omdat ik er iemand anders blij mee kan maken en ten tweede omdat het zorgt voor ruimte en rust in mijn kast. Op dit moment ga ik voor de rust, vorig jaar ging ik voor de ruimte. Dat betekende dat ik ruimte maakte voor nieuwe kleding die wel bij mij past.

Alle stappen voltooid? Als het goed is heb je nu een opgeruimde kledingkast met voornamelijk kledingstukken die je graag draagt. Dat was voor mij het begin van mijn capsule garderobe! In deel 2 zal ik verder uitleggen welke items ik er nog bij kocht en waarom. Ik zal dan ook tips geven hoe je voor je capsule garderobe gerichter kunt shoppen.

De bovenste afbeelding bevat trouwens kledingstukken uit de nieuwe herfst/winter van People Tree & Armed Angels.

 1. Ik vind het zo leuk dat je hierover schrijft. Hoe meer mensen ervaren hoe fijn het is om de rust van minimalisme te ervaren, hoe anders we ook tegen de mode wereld gaan kijken. Ik hoop dat we over 10 jaar het heel raar vinden om een shirtje van 5 euro te kopen. Dat we ons dan automatisch afvragen hoe in …. naam die prijs zo laag kan zijn :)

  • Helemaal mee eens! Het duurt even, maar ik weet zeker dat er op een gegeven moment een omslag komt :)

 2. Ik ben wel bezig met flink minder kleding, mijn winter & zomer kleding hangt nu in mijn hangt en ook mijn thuis kleding dus dat vind ik al netjes. Maar een capsule wardrobe kan ik het denk ik niet noemen!

 3. Hi Sophie!

  Ik ben hier momenteel heel erg mee bezig. Hoewel ik in het voorjaar al enorm veel had weggedaan en verkocht op de IJ-hallen markt voor kleine prijsjes, kwam ik er toch achter dat ik destijds niet streng genoeg ben geweest. Ik heb onlangs de laatste mooie stukken weggegeven of verkocht (vond dat heel lang moeilijk, maar was er nu echt klaar voor!) Ik ben nu aanbeland bij het uitzoeken van de dingen die niet meer mooi genoeg zijn om te verkopen of weg te geven, maar waar ik emotioneel aan gehecht was (ook al draag ik het niet). Ik kan niet wachten tot ik echt mijn capsule garderobe heb uiteindelijk! Dat betekende voor mij inderdaad (gek genoeg haha) ook weer wat dingen bijkopen. Zo koos ik voor nieuw ondergoed van bamboe en had ik simpele tops nodig, die ik bij de Geitenwollen winkel ga kopen!

  Leuk proces wel:)

  Liefs en bedankt voor dit mooie artikel!

  • Wat goed Iris! Pas wel op bij de shirtjes van Geitenwollenshirts, die zijn bij mij allemaal gekrompen in de was :( Dus niet warmer dan 30 graden wassen! Twee heb ik daarom weggedaan en 1 draag ik nu als pyjama crop top :’)

 4. Door dit artikel was ik het gisteravond helemaal zat en heb gelijk alle dingen die ik elke eliminatie ronde vanwege welke vage reden dan ook, toch altijd hield, eindelijk weg gedaan!

  Ik doe 2x per jaar altijd een opruiming om spullen aan het Leger des Heils te geven en heb dan meestal wel 2 a 3 zakken vol. Dit is samen met de kleding van mijn vriend en ook met spullen zoals schoenen enzo.
  Ergens dacht ik altijd dus dat ik het goed onder controle had maar tegelijkertijd was ik mij er ook wel van bewust dat ik veel oude spullen hield terwijl ik ze niet droeg maar dat dan rationaliseerde door dingen te zeggen als dat het juist duurzaam en voordelig was. Want het is toch nog in goede staat? En het is zonde om iets weg te doen dat nog goed is want wie weet komt het voor een feestje, dagje uit of iets anders opeens wel van pas.

  Omdat ik mijn kast wel vaak uitruim en het dan aan het goede doel geef probeerde ik mezelf te vertellen dat ik dus best duurzaam en ook bewust bezig was. En sinds een jaar of 2 probeer ik ook zoveel mogelijk eerlijke kleding te kopen bij webshops zoals wolfandstorm.com & missgreen.nl of door merken te bekijken op rankabrand.nl maar veel aanbod in mijn smaak is er niet en dan koop ik toch vaak weer online bij Asos de spullen die ik dan niet kan vinden waarvan ik dacht dat ik ze nodig had of graag wilde. Om er dan een jaar later achter te komen dat ik het toch maar weer een paar keer gedragen heb of dat ik het het vorige seizoen wel leuk vond maar er nu eigenlijk niet zo dol meer op ben.

  Ik heb je andere artikelen over capsule garderobes ook gelezen en toen der tijd dacht ik ook bij mezelf dat ik best heel goed en bewust bezig was maar gister avond klikte het opeens voor me en wist ik exact zo alles wat ik uit mijn kast moest halen. Nu heb ik 1 zak vol met sjaals/mutsen/handschoenen, 1 zak vol sokken, ondergoed en panty’s, 1 zak vol spijkerbroeken, en 1 zak vol kleding en accessoires. Dat is ongeveer mijn garderobe door de helft en ik weet nog steeds een paar dingen die weg zouden moeten maar waar ik nog geen goed alternatief voor heb.

  Beetje lang verhaal maar ik wil dus graag dank je wel zeggen! Want het voelt echt heerlijk al die ruimte en ik voel mij vreemd genoeg nu minder schuldig omdat ik normaal gesproken als ik naar mijn kast keek ik altijd alles zag wat ik niet droeg maar vond dat ik wel zou moeten dragen.

  • Wat leuk om te lezen! En erg herkenbaar, in zo’n fase bevond ik me een tijdje geleden ook nog. Zo’n fijn gevoel als je naar al je spullen in je kast kunt kijken en je blij wordt! :)

 5. Hi !
  Sinds kort ben ik vollop aan het lezen van de artikelen van je blog . En doordat ik dit allemaal aan het lezen ben gegaan vind ik dat het hoog tijd wordt dat ik hier zelf ook aan moet beginnen . Zo ben ik bijvoorbeeld wel al begonnen met het kopen van makeup dat niet op dieren is getest.
  Maar na dit artikel wil ik zo snel mogelijk deze 4 stappen uitvoeren ! K kocht elke maand kleding maar daar wil ik toch echt mee stoppen , dankjewel voor de leuke tips en stappenplan die je kan doorstaan om zo een capsule garderobe te beginnen !

 6. Ik heb een paar jaar terug ook mijn hele kledingkast geminimaliseerd. Langzaam vertroebelde dat weer (ook door de tweede zwangerschap). Een paar weken terug heb ik weer rigoureus mijn kledingkast geminimaliseerd. En hoe heerlijk veel rust geeft dat toch! Het kiezen van kleding is juist zo gemakkelijk met minder, ik heb alsnog voldoende setjes en geen (kansloze) keuze stress. Perfecto.

One Ping

 1. Pingback:

10 dingen die je nog niet over mij wist

Ere Perez Versatile Vanilla Highlighter – Falling Star

Ere Perez Versatile Vanilla Highlighter Falling Star