Alle ins & outs over natuurlijke en gifvrije nagellak

Alle ins & outs over natuurlijke & gifvrije nagellak

In de afgelopen jaren zie ik steeds meer “5”, “7” en zelfs “10”-FREE nagellakmerken op de markt verschijnen. Een goede ontwikkeling, want nagellak zit meestal vol chemische stoffen die je beter kunt vermijden. Als je het liefst natuurlijke producten gebruikt, maar toch een mooi kleurtje aan je nagels wilt geven dan zijn er inmiddels goede alternatieven beschikbaar. Vandaag vertel ik je er meer over.

Dit artikel is in samenwerking met The Green Beauty Shop geschreven.

Ingrediënten om te vermijden

Omdat nagellak het liefst zo lang mogelijk op je nagels moet blijven zitten en een mooie kleur en glans moet geven, bestaat de meeste nagellak uit chemische ingrediënten. Nu zijn niet alle chemische ingrediënten giftig, maar met bepaalde ingrediënten in nagellak wil je liever niet in aanraking mee komen. Ingrediënten die je volgens de Environmental Working Group (1) beter kunt vermijden zijn o.a.:

Tolueen – wordt gebruikt om nagellak makkelijk aan te brengen. Giftig om in te ademen, kan duizeligheid en misselijkheid veroorzaken, heeft een sterke chemische geur.

Formaldehyde & Formaldehyde resin – conserveringsmiddel en versterkt de nagellak. Staat bekend om kankerverwekkend te zijn, gevaarlijk om in te ademen en rondom huidcontact.

DBP (Dibutyl phthalate) – voorkomt chips in de nagellak. Giftig voor organen en kan de hormonen aantasten, vooral bij de fetus in zwangere vrouwen.

Kamfer – geeft glans aan nagellak. Kan de huid irriteren, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Schrik niet: er bestaan inmiddels genoeg merken die nagellak maken zonder bovenstaande ingrediënten. Geheel natuurlijk is nagellak nog niet, maar er zijn merken die steeds meer natuurlijkere nagellak op de markt brengen.

Gifvrije nagellak

Over het algemeen zitten bovenstaande ingrediënten niet in de zogenaamde “5-FREE” nagellak (waarmee dus deze 5 ingrediënten bedoeld worden). Check voor de zekerheid altijd even de ingrediëntenlijst of koop alleen nagellak van natuurlijke(re) merken die duidelijk aangeven enkel “5-FREE” (of hoger) nagellak te maken.

Gifvrije nagellak betekent doorgaans dat er geen tolueen, formaldehyde en DBP in de producten zit. Maar er zijn nog meer ingrediënten die mogelijk giftig zijn of op zijn minst niet gezond zijn. Daarom proberen de natuurlijke en duurzame merken steeds meer chemische ingrediënten te vervangen met ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Dit is beter voor onze gezondheid en het milieu. Zeker voor vrouwen die vaak met nagellak in aanraking komen, maar ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het veiliger om met gifvrije nagellak te werken.

Een aantal merken die gifvrije nagellak aanbieden zijn o.a. Safe ‘N’ Beautiful, S’N’BIO en Avril.

Alle ins & outs over natuurlijke & gifvrije nagellak

Nagellak van S’N’BIO

Nagellak die gifvrij, veilig en grotendeels natuurlijk is, vind je bij Safe’N’Beautiful nagellak. Dit merk biedt verschillende collecties aan die allemaal veilig in gebruik zijn en grotendeels uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Zo bestaat de S’N’BIO lijn uit 85% natuurlijke ingrediënten en zijn alle kleuren 100% vegan. Ook hebben ze een speciale S’N’B Wash Off collectie. Deze nagellak kan je met enkel wat water en zeep van je nagels verwijderen. Acetone of overige uitdrogende ingrediënten in nagellakremover zijn dus overbodig. Deze lijn is speciaal gemaakt voor zwangere vrouwen en kinderen, die geen risico’s willen nemen. Deze nagellak is ook fijn voor iedereen die vaak van nagellak kleur wil veranderen of wegens werk of religieuze redenen niet altijd nagellak kan dragen.

Ik heb een aantal producten uit de S’N’BIO & de Wash Off collectie in mijn bezit en ik kan je alvast vertellen dat deze nagellak net zo makkelijk als reguliere nagellak aanbrengt en mijn nagels van een mooie kleur voorziet. De Wash Off nagellak haal je met een beetje zeep wrijvend onder de kraan van je nagels af. De S’N’BIO collectie bevat veel mooie kleuren die goed op je nagels blijven zitten. Review volgt nog! :)

Een paar van mijn favorieten voor de winter

Inmiddels is er genoeg keuze wat betreft gifvrije en veilige nagellak. Hieronder een aantal van mijn favorieten uit de Green Beauty Shop – allemaal minimaal 5-FREE, dierproefvrij & geheel vegan!

Alle ins & outs over natuurlijke & gifvrije nagellak

1 – S’N’B Wash Off Zilver-Gouden nagellak – €10.
2 – S’N’BIO Iron Grijs nagellak – €9,90.
3 – Avril Donkergrijze-groene shimmer nagellak – €3.
4 – S’N’BIO Metallic Gouden nagellak – €9,90.
5 – S’N’BIO Rood-Oranje nagellak – €9,90.
6 – S’N’B Wash Off Blauw-Zwarte nagellak – €10.
7 – Avril Donkerpaarse nagellak – €3.
8 – Pacifica Roodpaarse nagellak – €14.

Bovenstaande en nog meer dan 100 natuurlijke nagellak producten vind je bij The Green Beauty Shop. Deze fijne webshop focust zich op natuurlijke, duurzame en dierproefvrije cosmetica en biedt ook veel vegan opties aan.

Ik hoop dat ik met bovenstaande opties en de merken in dit artikel kan aantonen dat er geen reden is om mogelijk toxische nagellak te gebruiken. De meeste duurzame merken bieden een groot aanbod aan qua kleuren, zijn niet per se duurder dan reguliere merken en zijn van goede kwaliteit. Voor mij vanaf nu alleen nog maar 5-FREE en hoger qua nagellak!

Benieuwd geworden naar de nagellak van Safe ‘N’ Beautiful & S’N’BIO? Met code GezondeNagels krijg je deze week (tot 10 december) 20% korting op alle producten van S’N’BIO en alles van S’N’B (Wash Off, Nail Spa, Magic Peel) bij Green Beauty Shop.

bron: 1 – EWG Skin Deep ingrediënten database, gebaseerd op wetenschappelijke studies.

 1. Natuurlijke oorsprong is niet per definitie beter dan synthetisch geproduceerd, maar ik vind het heel fijn dat er inmiddels veel meer kennis en motivatie is om schadelijke stoffen te vermijden.

  • Precies, zo denk ik er ook over. Daarom vind ik het ook zo fijn dat steeds meer merken de meest giftige stoffen uit hun nagellak halen en ze vervangen met veilige alternatieven.

 2. Ik had net besloten om een aantal nagellakjes te bestellen van BoHo, dit is als het goed is ook vegan en in ieder geval 5-free. Heb jij hier een (goede) ervaring mee?
  Ik koos voor dit merk omdat het qua budget wat meer bij mij past en ze veel keus hebben; veel kleur en ook base & topcoat. Maar door dit artikel twijfel ik toch weer een beetje, omdat de kortingscode S’N’Bio ook aantrekkelijk maakt!

  • Ik heb die van BoHo nog nooit geprobeerd, omdat ze karmijn in hun nagellak (en overige make-up) gebruiken en daarom helaas niet vegan zijn. Volgens mij zijn ze wel 5-FREE, maar qua diervriendelijkheid is S’N’Bio de betere keuze :)

 3. Jeetje, ik wist helemaal niet dat dit soort dingen in nagellak zitten! Ik wist natuurlijk wel dat nagellak chemisch is, maar dat het ingrediënten kan bevatten die kankerverwekkend zijn, invloed kunnen hebben op je ongeboren kind en/of op je borstvoeding… Iew! :O

  ‘5-FREE nagellak gebruiken’ gaat op het lijstje met goede voornemens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meditatie challenge fail

Mijn meditatie challenge fail (en waarom dat oké is)

Avalon Organics Clarifying Shampoo & Conditioner

Avalon Organics Clarifying Shampoo & Conditioner