3x eerlijk en duurzaam kleding shoppen

3x eerlijk en duurzaam kleding shoppen

Ik kom de laatste tijd steeds vaker nieuwe websites en webshops tegen die eerlijke kleding verkopen. Of het nu een nieuw duurzaam modemerk betreft of een nieuwe manier van tweedehands winkelen – ik ben blij met elk nieuw initiatief dat eerlijker shoppen wat makkelijker maakt! Ter ere van Fashion Revolution Week deel ik vandaag 3 van deze websites op mijn blog.

Jyoti

Dit kledingmerk uit Duitsland en India maakt mooie moderne en tijdloze kledingstukken voor hem en haar. Jyoti heeft in India 16 vrouwen in vaste loondienst, die niet alleen een eerlijk salaris krijgen, maar ook hulp krijgen qua trainingen en hun gezondheid. Het goal van Jyoti is namelijk om iedereen gelukkig te maken: jij als drager van de kleding, maar ook alle mensen die aan het kledingstuk gewerkt hebben – van de katoenplukkers tot aan de naaisters. Een paar van mijn favoriete items uit dit seizoen:

Jyoti eerlijke kleding

Jurkje Kavita Striped – Rok Rizwana & Top Blouse Bhavani – Shirt Harish Nightblue

De kleding van Jyoti is verkrijgbaar in hun webshop Jyoti-Fairworks.org

LENA Fashion Library

Wellicht heb je weleens van LENA gehoord: een ‘kleding bibliotheek’ in Amsterdam. Met een abonnement kan je hier regelmatig kleding lenen, ideal als je een item voor een bijzondere gelegenheid zoekt. Maar ook handig als je graag afwisselt met nieuwe kleding, maar liever geen uitpuilende kledingkast wilt hebben. Voorheen kon je de kleding enkel afhalen in hun winkel in Amsterdam, nu kan iedereen terecht bij LENA. Ze werken samen met een aantal ‘swap.points’ verdeeld over Nederland en verzenden nu ook naar je thuis. Bij LENA vind je kledingstukken en accessoires van duurzame merken, high-end merken en vintage. Een plek waar iedereen terecht kan dus! Een aantal voorbeelden van items die je nu kunt lenen:

Jyoti eerlijke kleding

Grijze blouse, vintage – Roze Jurai rok, Nümph – Gekleurde zomerjurk, Abercrombie & Fitch

Deze en honderden overige items zijn te leen (of te koop) via Lena-Library.com

Friday’s Project

Op Sara’s blog kwam ik onlangs het mooie Spaanse merk Friday’s Project tegen. Dit merk produceert al hun kleding in Spanje en Portugal en er wordt deels met biologische stoffen gewerkt. Bij Friday’s Project vind je mooie basics in zachte en neutrale kleuren. De prijzen zijn voor een eerlijk kledingmerk erg betaalbaar: je vindt er t-shirts vanaf €23 en truien voor €65. Ze verkopen ook mooie handgemaakte sieraden. Een paar van mijn favorieten:

Jyoti eerlijke kleding

Cocoon Jumper 3/4 Sleeves – Fine Tight Cupro Dress – Stripped pima cotton t-shirt

De kledingstukken van Friday’s Project zijn verkrijgbaar in hun webshop FridaysProject.com.

Ik heb Friday’s Project en Jyoti aan mijn eerlijke kleding & winkel overzicht toegevoegd, waar nu al 45 merken en winkels op staan! Meer informatie over Fashion Revolution Week vind je hier.

 1. Ik zie zo veel mooie dingen passeren online, maar wil alles toch eerst even passen. Ik heb namelijk een raar lijf – brede heupen, smalle taille, holle rug, dat soort dingen – en niets past zoals het hoort, haha. Gelukkig valt er hier in Antwerpen intussen behoorlijk wat fairs en duurzaams te shoppen!

  • Ah kan ik me voorstellen ja. Gelukkig doen de meeste webshops niet moeilijk over kleding retourneren, als ik iets niet pas dan stuur ik het gewoon terug ;)

 2. Oeehhh, wat tof, ik kende Jyoti nog helemaal niet en vooral hun blouses vind ik erg mooi. Thanks for sharing, altijd leuk om nieuwe merken te ontdekken! :) Ik wil binnenkort eens een (mini-)abonnement bij LENA gaan afsluiten; ik vind het zo’n fantastisch concept en ik ben benieuwd hoe het in de praktijk werkt. Sowieso perfect voor items die je maar eenmalig draagt (zoals een jurkje naar een feestje met een dresscode) of seizoensitems. En natuurlijk bedankt dat je me noemt! Erg lief!!

  • Ja inderdaad, ik vind het concept van LENA geweldig! Als ik in Amsterdam zou wonen dan had ik allang een abonnement afgesloten ;)

 3. Sophie, omdat jij zoveel van duurzame/vegan mode weet …
  In de meeste reguliere sloffen/pantoffels krijg ik giga last van zweetvoeten. In wollen sloffen/pantoffels krijg je naar verluid geen zweetvoeten, maar die zou ik liever vermijden als ik niet weet of het schaap happy is. Zijn er ‘vegan’ sloffen/pantoffels/sokken op de markt die geschikt zijn om thuis warme en zweetvrije voeten te houden zonder dat er dieren aan te pas komen?

  En als je deze vraag niet kunt beantwoorden, weet je dan tot wie ik me moet wenden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Giovanni 2Chic Avocado & Olive Oil Shampoo en Conditioner

Giovanni 2Chic Avocado & Olive Oil Shampoo en Conditioner

April recap: The Kind Rebel & dierproefvrije updates