3 X Vegan Budget Lipsticks getest

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

Begin dit jaar reviewde ik 3 budget vegan mascara’s. Dat artikel werd goed gelezen en aan de reacties van jullie merk ik dat er behoefte is naar betaalbare dierproefvrije & vegan cosmetica. Ik zal daarom wat vaker vegan producten van de budgetmerken reviewen, om zo vegan cosmetica voor iedereen toegankelijk te maken. Mocht jij meer van natuurlijke & duurzame merken houden, no worries: die blijf ik natuurlijk ook gewoon reviewen. Vandaag heb ik 3 lipsticks uitgezocht van de merken Catrice, Hema & KIKO.

De eisen voor de lipsticks waren simpel: ze moesten zowel dierproefvrij als vegan zijn (dus geen ingrediënten zoals bijenwas, lanoline of karmijn bijvoorbeeld). Daarnaast was ik op zoek naar lipsticks die je lippen voeden en zacht maken. Ik koos daarom voor 3 lipsticks die beloofden je lippen te verzorgen en een mooie kleur te geven. Deze lipsticks zijn daarnaast allemaal onder de €4 te koop.

Catrice Ultimate Colour Lipstick – 370 In a Rose Garden

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

De Ultimate Colour Lipsticks van Catrice zijn verkrijgbaar in 12 kleuren en zijn allemaal vegan. Catrice geeft per product op hun website aan als ze vegan zijn, dat scheelt veel uitzoekwerk en ben ik erg blij mee. Deze lijn belooft je lippen langdurig te verzorgen en perfect te dekken met kleur en glans. De lipstick komt in een zwarte, ronde huls en bevat 3.8 gram.

Mijn eerste indruk is goed: de verpakking voelt stevig aan en de lipstick ruikt een beetje zoet. Aanbrengen gaat makkelijk en met 1 laagje zijn mijn lippen voorzien van een mooie, roze-licht koraal kleur. De lipstick geeft mijn lippen daarnaast een natuurlijke glans. De lipstick voelt erg zacht aan op mijn lippen en na een tijdje voel ik hem niet meer zitten. Hij droogt mijn lippen totaal niet uit en de kleur blijft zo’n 4-5 uur op mijn lippen zitten. Hij geeft wel een beetje af tijdens het drinken, bijstiften na eten of drinken is wel aan te raden.

De Ultimate Colour Lipstick van Catrice kost €3,99 en is verkrijgbaar bij Kruidvat en Trekpleister filialen.

Ingrediënten:
Pentaerythrityl Tetraisostearate, Octyldodecanol, Diisostearyl Malate, Polybutene, Polyethylene, Pvp / Hexadecene Copolymer (Vp / Hexadecene Copolymer), Candelilla (Euphorbia Cerifera) Wax, Dicalcium Phosphate Dihydrate, Mica, Methoxy Peg-17 / Methoxy Peg-11 / Hdi Crosspolymer, Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax), Ozokerite, Lauroyl Lysine, Olus Oil (Vegetable Oil), Camelina Sativa Seed Oil, Disteardimonium Hectorite, Propylene Carbonate, Tocopheryl Acetate, Citric Acid, Tin Oxide, Silica, Aroma (Flavor), Ci 15850 (Red 7 Lake), Ci 15985 (Yellow 6 Lake), Ci 42090 (Blue 1 Lake), Ci 77491, Ci 77492, Ci 77499 (Iron Oxides), Ci 77891 (Titanium Dioxide).

HEMA Moisturizing Lipstick – 08 Smooth Sunday

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

Ik kan me nog goed herinneren dat ik als tiener al make-up stond te ‘swatchen’ op mijn hand bij de HEMA bij mij in de buurt. De afgelopen jaren kom ik er steeds minder, maar voor deze keer maakte ik een uitzondering. Achterhalen wat er in de cosmeticaproducten van HEMA zit is vaak een hele opgave: in de winkel zijn geen ingrediënten te vinden op de verpakking of in een flyer en ook over de productie/herkomst kan ik niets vinden. Online stonden bij deze kleur gelukkig wel de ingrediënten vermeld, zo kon ik toch achterhalen dat hij vegan is. Over de werking of voordelen van deze lipstick geeft HEMA weinig prijs, enkel dat de kleur dekt en de lippen zacht en soepel blijven. De lipstick komt in een zwarte huls en er wordt helaas niet aangegeven hoeveel gram product er in de huls zit.

De plastic verpakking oogt een beetje goedkoop, maar de kleur aan de onderkant komt wel precies overeen met de lipstick in de huls. De lipstick heeft een lichte, chemische geur die ik nog wel ken van vroeger. Aanbrengen gaat iets stroever dan ik gewend ben, maar mijn lippen worden wel voorzien van een egale laag kleur. De kleur maakt mijn lippen iets rozer en warmer, ik vind hem mooi staan. Ik kan alleen niet echt wennen aan de geur en smaak van deze lipstick: deze is best chemisch en dat vind ik wel een minpuntje. De lipstick blijft zo’n 2-3 uur zitten en geeft net zoals die van Catrice wel af op je glas wanneer je drinkt.

De Moisturizing Lipsticks van HEMA kosten 3,50 per stuk en zijn verkrijgbaar bij alle HEMA filialen en in hun webshop.

Ingrediënten:
Octyldodecanol, Pentaerythrityl Tetraisostearate, Hydrogenated Polydecene, Cera Microcristallina, Ppg-51/smdi Copolymer, Octyldodecyl/ppg-3 Myristyl Ether Dimer Dilinoleate, Synthetic Beeswax, Polyethylene, Vp/hexadecene Copolymer, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Nylon-12, Rosa Canina Fruit Oil, Isononyl Isononanoate, Bis-diglyceryl Polyacyladipate-2, Irvingia Gabonensis, Silica, Hydrogenated Coco-glycerides, Titanium Dioxide (Nano), Alumina, Stearic Acid, Tocopheryl Acetate, Parfum, Tocopherol, Mica, Ci 77891, Ci 77491, Ci 15850, Ci 42090, Ci 77492, Tin Oxide.

KIKO Smart Fusion Lipstick – 403 Soft Rose

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

Ik vind KIKO een fijne winkel om rond te neuzen en een kleur uitzoeken was dan ook een behoorlijke opgave, aangezien ik heel veel kleuren mooi vond. Ik besloot een vergelijkbare kleur uit te zoeken als de eerste twee die ik al gekocht had, zodat ik ze goed met elkaar kon vergelijken. De Smart Fusion Lipsticks hebben volgens KIKO een crèmige textuur, maken je lippen zacht en geven een gemiddelde tot sterke dekking. De lipstick belooft je lippen van glans te voorzien en extra voller te laten lijken. Deze lipstick is verkrijgbaar in 36 kleuren, die helaas niet allemaal vegan zijn: let op de toevoeging van CI75470 (karmijn) in een aantal van de kleuren. Dit staat op de verpakking aangegeven. De lipstick komt in een zwarte huls met 3 gram product.

De verpakking is prima: simpel en compact. De lipstick brengt soepel aan en geeft mijn lippen met 1 laagje al een goede dekking. De kleur is wat lichter dan mijn eigen lippen en het is altijd een beetje een verrassing hoe dit gaat uitpakken: meestal staan lichtere kleuren me namelijk niet zo goed. Ook deze kleur is het helaas (helaas, want ik vind hem in de verpakking heel mooi) niet helemaal. Op de een of andere manier is mijn gezicht op alle foto’s met deze kleur lipstick een beetje grauw. In de spiegel zie ik het ook, dit is net niet mijn kleur. De lipstick hoopt zich helaas ook een beetje in de lijntjes op van mijn lippen, waardoor hij niet helemaal natuurlijk oogt. Verder voelt de lipstick wel verzorgend, ben ik tevreden over de dekking en blijft hij zo’n 3-4 uur op mijn lippen. Hij geeft iets minder af dan de lipsticks van Catrice en HEMA.

De Smart Fusion lipsticks kosten €3,95 per stuk en zijn verkrijgbaar in KIKO winkels en in hun webshop.

Ingrediënten:
Polybutene, Caprylic/capric Triglyceride, Polyethylene, Cera Microcristallina (Microcrystalline Wax/cire Microcristalline), Mica, Dicalcium Phosphate, Stearalkonium Hectorite, Propylene Carbonate, Argania Spinosa Kernel Oil, Ethyl Vanillin, Carthamus Tinctorius Seed Oil (Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil), Litchi Chinensis Fruit Extract, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Calcium Aluminum Borosilicate, Tocopheryl Acetate, Tin Oxide. +/- (May Contain): Ci 77891 (Titanium Dioxide), Ci 77491 – Ci 77492 – Ci 77499 (Iron Oxides), Ci 15850 (Red 6, Red 7 Lake), Ci 15985 (Yellow 6 Lake), Ci 19140 (Yellow 5 Lake), Ci 42090 (Blue 1 Lake), Ci 45410 (Red 28 Lake).

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

Van links naar rechts: Catrice 370, HEMA 08, KIKO 403.

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

1 – Geen lipstick op.
2 – Catrice Ultimate Colour Lipstick – 370 In a Rose Garden
3 – HEMA Moisturizing Lipstick – 08 Smooth Sunday
4 – KIKO Smart Fusion Lipstick – 403 Soft Rose

Vegan: Ja
100% natuurlijk: Nee
Dierproefvrij: Ja
Eco-friendly: De merken Catrice en KIKO produceren grotendeels lokaal in Europa. HEMA: onbekend.
Geproduceerd in: Catrice & KIKO: Italië, HEMA: onbekend

3 X Vegan Budget Lipsticks getest

Van links naar rechts: Catrice 370, HEMA 08, KIKO 403.

Mijn favoriet is de Ultimate Colour Lipstick van Catrice. Deze verzorgt mijn lippen, geeft een mooie kleur en laat mijn gezicht wat meer stralen, omdat hij goed bij mijn huid en ogen past. De lipstick van KIKO vind ik oké – mooie dekking, prima verpakking alleen hij hoopt wel een beetje op in de lijntjes van mijn lippen. Wellicht ligt dit aan de lichte kleur, ik zou wel openstaan om een andere kleur uit deze lijn te proberen. De lipstick van HEMA vind ik het minst fijn: hij ruikt en smaakt chemisch en de verpakking voelt erg goedkoop aan. De kleur vind ik wel mooi, maar ik merk dat ik hem sinds het testen niet meer gedragen heb. Die van Catrice heb ik inmiddels al drie dagen op en de lipstick van KIKO ga ik weggeven aan iemand die hem denk ik beter staat.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen! Als er merken zijn die ik de volgende keer moet uitproberen, dan hoor ik het graag :)

 1. Wat leuk, zo’n review en vergelijkingsartikel van budgetproof, dierproefvrije producten! Ik heb hem met plezier gelezen, omdat ik zelf ook altijd op zoek ben naar dierproefvrije producten die niet te duur zijn. Ik kan me voorstellen dat de lipstick van Catrice je favoriet is. Die vind ik jou ook het mooist staan! Wat een prachtige kleur! Jammer dat vooral de lipstick van HEMA niet zo’n succes was.

 2. Ik heb de kleur van Catrice “in a rose garden” volgens mij nog liggen, en ik zou hem juist nu ik nog bleek ben in mijn gezicht door de winter wat vaker moeten dragen: nu staat deze tint me het best! Ik vind het overigens een super kleurtje dat je super staat ;)

 3. Ik heb de catrice lipstick in a rose garden ook. Ik heb hem heel lang niet meer gedragen, maar nu zie ik weer hoe mooi hij eigenlijk is!

  x

 4. Zelf heb ik net zoals jij een voorkeur voor wat luxere en natuurlijke lipproducten. Zeker omdat ik sneller dan de gemiddelde persoon last heb van droge lippen, zeker in de koudere periodes. Dus als ik een hele dag en of avond iets op mijn lippen heb dan wil ik dat het in ieder geval mijn lippen niet uitdroogt maar natuurlijk het allerliefst dat het verzorgt. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig naar de lipstick van Catrice, denk dat ik die wel leuk vind om is te proberen :)

  Oh en echt zo goed van Catrice dat ze op de site ergens bij zetten of het vegan is! Daar kunnen een hele hoop huismerken, budget merken maar ook luxe merken nog wat van leren.

 5. Leuke lijst, ik zou voor Catrice gaan. Fijn dat je de ingrediënten er bij zet. Titanium dioxine zit in alle, bij de HEMA zelfs nano. Ik zou dat graag vermijden maar dat lukt bijna niet.

 6. Leuk artikel. Ik heb pas een donkere kleur van Hema gekocht en had hetzelfde qua geur. Het houdertje vond ik ook wat cheap ogen. En het rekje in de winkel was een zooitje, maar dat is niet echt de schuld van Hema natuurlijk.

 7. Ik kan me herinneren dat KIKO had aangegeven dat al hun make-up vegetarisch is! Dat is toch e
  Wel een minpunt.

  • Dat is helaas nog nooit zo geweest volgens mij… Ze hebben wel veel vegan opties, maar volgens mij ook altijd karmijn in bepaalde producten gebruikt helaas. Misschien wist de verkoper of klantenservice die je sprak niet wat karmijn is? Dat gebeurt wel vaker ;)

 8. Sophie, ik heb eigenlijk een vraagje over een ander product maar weet niet waar ik eigenlijk een vraag kan stellen. ik gebruik altijd oogschaduw van Yves Rocher doch daar die niet dierproefvrij zijn wil ik een ander merk kopen maar ik vind nergens anders hetzelfde soort en daarmee bedoel ik: het is vloeibaar en in de vorm zoals een mascara en met een steel zoals bij mascara maar dan zonder borsteltje; ik hoop dat je weet wat ik bedoel; weet jij soms waar ik datzelfde kan vinden want ik hou niet van die poederachtige oogschaduw.

  • Hi Monique, je kunt me altijd mailen op sophie@naoki.nl – als je dat doet kan je dan ook een link naar het product van Yves Rocher meesturen, want ik weet niet precies wat je bedoelt ;) Dan ga ik voor je kijken of ik een dierproefvrij alternatief kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Q&A met een diëtist over voedselintoleranties & allergieën

Q&A met een diëtist over voedselintoleranties & allergieën

Mijn favoriete cruelty free & eco beauty webshops

Mijn favoriete cruelty free & eco beauty webshops