3 diervriendelijke keuzes die iedereen kan maken

3 diervriendelijke keuzes die iedereen kan maken

Vandaag is het Wereld Dierendag, een dag waarbij we extra aandacht besteden aan dieren. Dierendag was vroeger voor mij een dag waarbij ik mijn hond een extra knuffel gaf en schattige video’s van kittens en konijnen op social media deelde. Inmiddels betekent het zoveel meer… Daarom wil ik dit jaar deze dag gebruiken om 3 tips te geven die werkelijk iedereen kan uitvoeren. Met deze tips maak je een verschil: niet alleen voor je schattige huisdier, maar met name voor alle dieren in de (bio)industrie, die natuurlijk ook extra aandacht verdienen.

Kies ervoor om flexitariër te worden

Een van de makkelijkste diervriendelijke keuzes om te maken is om flexitariër te worden. Een flexitariër laat bewust regelmatig vlees en vis staan. Eigenlijk is iedereen (bewust of onbewust) een flexitariër, want de meeste mensen eten weleens een vegetarische of vegan maaltijd. Een flexitariër doet dit bewust, door bijvoorbeeld doordeweeks geen vlees te eten of een aantal dagen vega(n) maaltijden te koken. Met de grote hoeveelheden inspiratie in boeken en blogs wat betreft vega(n) eten en het grote assortiment vleesvervangers in de supermarkt is dit een keuze die iedereen kan maken.

Ik ben jaren geleden ook begonnen door bewust “flexitarisch” te gaan eten. Door wat vaker vleesvervangers te eten in plaats van kip of rundvlees en door sojamelk in mijn koffie te doen in plaats van koemelk. Die vegetarische en vegan maaltijden bevielen zo goed, dat ik ze steeds vaker kookte. Het eten van vlees begon me steeds meer tegen te staan, waardoor ik op een gegeven moment helemaal ben overgestapt op vegetarisch eten. Inmiddels eet ik zo goed als veganistisch en voel ik me beter dan ooit tevoren.

Eet je al langer bewust minder vlees en vis? Overweeg dan om vegetariër te worden of veganist. Vegetarisch koken is eenvoudig, restaurants hebben bijna altijd prima opties en je bespaart er veel dierenleed mee. Van mij hoeft niet iedereen vegetariër of veganist te worden, maar bewust minderen met dierlijke voedingsmiddelen maakt al een groot verschil. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor het milieu en jouw gezondheid!

Kies wat vaker voor vegan kleding en accessoires

Iets waar veel consumenten zich niet bewust van zijn is het dierenleed dat achter hun kleding en accessoires schuilt. Wat lijkt op een warme, comfortabele trui kan in werkelijkheid veel dierenleed met zich meedragen door de wol die gebruikt is. Een paar leren schoenen of een designer handtas met een “echt leer” label wekt misschien de impressie dat dit een kwaliteitsproduct is, maar in werkelijkheid heb je de huid van een dood dier in handen. Een dier dat er natuurlijk niet om gevraagd heeft gedood te worden, zodat het onderdeel kon worden van de mode industrie.

Er zijn inmiddels zoveel mooie vegan handtassen, schoenen en kleding op de markt dat je als consument makkelijk een diervriendelijke aankoop kunt doen. Heb je weinig te besteden? Dat is geen probleem, want H&M en goedkopere ketens hangen vol met vegan opties, aangezien deze vaak goedkoper zijn. Wil je liever duurzame producten kopen? Ook dat kan: er zijn bijvoorbeeld verschillende merken die duurzame handtassen produceren gemaakt van nepleer en plantaardige grondstoffen. Bekijk eens het ruime assortiment vegan handtassen bij Wolf & Storm – diervriendelijk, duurzaam en stijlvol. Zo kan het ook!

Kies voor dierproefvrije/vegan make-up en verzorgingsproducten

Als laatste kun je er natuurlijk voor kiezen om over te stappen op dierproefvrije cosmetica. Gelukkig zijn dierproeven op cosmetica in Nederland verboden, maar helaas geldt dit nog niet voor landen buiten de EU. De meeste internationale cosmeticamerken die in Nederland verkocht worden testen alsnog op dieren, voornamelijk in China. De EU wetgeving wordt helaas niet geheel gehandhaafd wat betreft het importverbod en zo komen deze merken met de dierproeven weg. Dierproeven zijn echt verschrikkelijk en zo onnodig, zeker wat betreft cosmetica. Er zouden nooit dieren moeten lijden, zodat wij een nieuwe mascara of shampoo kunnen gebruiken… Kies dus bewust voor dierproefvrije merken (er staan meer dan 300 op mijn dierproefvrije lijst), keuze genoeg!

Ben je al overgestapt op dierproefvrije cosmetica? Overweeg dan om vanaf nu ook op de ingrediënten in deze producten te letten. Want dierproefvrij is 1 ding, maar dat betekent niet dat de producten daadwerkelijk diervriendelijk zijn. Er worden veel dierlijke ingrediënten in cosmeticaproducten gebruikt, in dit artikel vermeld ik de meestgebruikte. Pas als een product dierproefvrij en vrij van dierlijke ingrediënten is, is het past echt “cruelty free”. Gelukkig komen er steeds meer mooie merken en producten op de markt die dierproefvrije en vegetarische/vegan opties aanbieden.

Diervriendelijke keuzes maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je je best doet en begint met af en toe een vegetarische maaltijd te eten, je volgende handtas vrij van leer is en je een dierproefvrije douchegel koopt, maak je al een verschil. En al deze stappen maken samen een groot verschil :)

Fijne Dierendag!

 1. =^.^= <3 <3 <3
  Er is altijd ruimte voor verbetering en voor mij staat dierendag symbool voor compassie en het creëren van bewustzijn over het welzijn van dieren.
  Daarbij krijgt onze kat krijgt een extra aai over haar bol :p (die ze eigenlijk niet wil, want ze is bezeten door agressieve kwade kattendemonen haha..)

 2. Wat een fijne tips weer Sophie, en ik hoop dat jouw boodschap weer nieuwe mensen mag inspireren om bewuster te leven!

 3. Goed artikel! Ik ben zelf veganist at home en daarbuiten vegetariër als het niet anders kan.
  Wat ik merk is dat zoveel mensen het nog belangrijk vinden dat iets van “echt” leer is, en dat terwijl er zoveel goede alternatieven zijn!

 4. Ha Sophie! Ik volg veel van jouw tios al op, en ik ben sonds kort begonnen met in olaats van alleen dierproefvrije makeup te kopen, ook alleen vegan makeup te kopen.
  De tip over je kleding, tassen en sxhoenen vind ik ook top! Maar hoe kom ik erachter of de apullen die ik koop vegan is? Of hoe weet ik dat de gebruikte wol verantwoord is?
  Ik hoor het graag!

  • Op schoenen staat altijd een sticker met de gebruikte materialen, zo herken je of er leer in verwerkt zit of niet. In kleding staat op het etiket ook altijd welke materialen gebruikt zijn, dus die kan je ook makkelijk herkennen. Qua wol zou ik er vanuit gaan dat de reguliere merken geen diervriendelijke/verantwoorde wol gebruiken. Duurzame wol is namelijk duurder en in veel kleinere oplage beschikbaar, daar maken de fast fashion ketens dus bijna geen gebruik van. De meeste merken die verantwoorde/diervriendelijke materialen gebruiken beschrijven dit op hun website en delen het ook vaak op de labels die aan kleding hangt, bijvoorbeeld een biologisch certificaat. Succes! :)

 5. Wat een fijn artikel is dit weer Sophie. Ik hoop dat er door jouw artikel vandaag, op werelddierendag, weer bij een aantal mensen een lampje is gaan branden. Want dierendag zou eigenlijk iedere dag voor alle dieren moeten zijn. <3

 6. Goed artikel, je hebt gelijk. Iedereen zou voor deze opties kunnen kiezen.
  Wat ik me afvroeg: je hebt het o.a. over vegan kleding. Maar wanneer is kleding echt vegan? Is kleding al vegan te noemen als er gene dierlijke stoffen worden gebruikt (ik snap dat dit niet hetzelde is als duurzaam), of is er meer voor nodig om kleding vegan te noemen?? d.m.v. het verfproces ofzo.

  • Naar mijn mening is kleding gemaakt van natuurlijke of synthetische materialen zonder dierlijke (bij)producten inderdaad vegan te noemen. Dus geen leer, wol, zijde, parels/parelmoer en bont (misschien vergeet ik nu iets). Het kan natuurlijk wel voorkomen dat er voor bepaalde kleding lijm of verf is gebruikt wat dan weer niet vegan is (maar hele kleine kans), maar dit is niet te achterhalen helaas…

 7. Wat een goede tips. Hopelijk bereikt dit meer mensen om hun ogen te openen om bewuster om te gaan met dieren en dierlijke producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Persoonlijk stijl

Mijn persoonlijke stijl ontwikkelen, deel 3

Avalon Organics Intense Defense Antioxidant Oil

Avalon Organics Intense Defense Antioxidant Oil