countryIcon
0 0
check Vegan, fair & duurzamer shoppen 4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews check 17380 producten in ons warenhuis
check Vegan, fair & duurzamer shoppen in Nederland
4.8 Google starsGoogle starsGoogle starsGoogle starsGoogle stars Bekijk reviews

Select your country and language

adANDORRA
atAUSTRIA
beBELGIUM
dkDENMARK
eeESTONIA
fiFINLAND
frFRANCE
deGERMANY
grGREECE
ieIRELAND
itITALY
lvLATVIA
ltLITHUANIA
luLUXEMBOURG
mtMALTA
mcMONACO
ptPORTUGAL
smSAN MARINO
skSLOVAKIA
siSLOVENIA
esSPAIN
seSWEDEN
nlTHE NETHERLANDS
cyCYPRUS
gbTHE UNITED KINGDOM
usTHE USA
vaVATICAN CITY
gbENGLISH
nlNEDERLANDS

5 vragen over dierproefvrije cosmetica

Sophie Sophie 15 Apr 2016 5 vragen over dierproefvrije cosmetica

Er bestaan nog veel onduidelijkheden en vooroordelen over dierproefvrije en vegan cosmetica. Dat is niet zo vreemd, want werkelijk elke website, organisatie en ook blogger claimt weer iets anders. Ik wil vandaag een aantal misverstanden uit de wereld helpen door een aantal vragen en claims te beantwoorden en nader toe te lichten.

1: Dierproefvrije, plantaardige cosmetica is duurder dan reguliere cosmetica

Onjuist - veel budgetmerken zijn dierproefvrij, zowel in de drogisterij als online. Wat dacht je van de merken Essence en Catrice? De producten van Essence zijn al te koop vanaf €0,99! Ook zijn de huismerken vaak dierproefvrij, denk hierbij aan de eigen merken van Etos, Hema en Kruidvat. Etos en Hema hebben daarnaast ook een dierproefvrije & natuurlijke verzorgingslijn, waar de prijzen bij €1,50 beginnen. Dierproefvrij is dus niet altijd duurder - je hebt net zoals bij reguliere merken zowel dierproefvrije budget als luxe merken.

2: Alle cosmetica in Nederland is dierproefvrij

Onjuist - helaas is dit het grootste misverstand in Nederland, dat alles sinds de nieuwe wetgeving dierproefvrij is. Waarom is dit onjuist? Het kan simpelweg niet: niet alleen omdat een groot deel van de cosmetica al voor de wetgeving verkocht werd en dus mogelijk op dieren is getest, maar ook omdat veel internationale merken buiten Nederland hun nieuwe producten nog steeds op dieren testen. En laten diezelfde producten nou ook in Nederland verkocht worden... Dierproefvrije cosmetica in Nederland is dus helaas nog geen feit. Ik schreef hier vorig jaar al een uitgebreid artikel over.

3: Een konijntje of "tegen dierproeven" op een verpakking staat voor dierproefvrij

Onjuist - dit betekent namelijk helemaal niets. Verschillende merken, ook in Nederland, hebben een eigen logo, konijntje of statement verzonnen die ze op hun verpakkingen zetten. Als je deze merken vervolgens opzoekt in erkende lijsten (zoals die van Cruelty Free International), vind je ze niet terug. Waarom gebruiken ze dan zo'n logo? Heel simpel: marketing. Zo'n konijntje geeft natuurlijk de indruk dat het product wel dierproefvrij zal zijn, maar wettelijk gezien betekent het helemaal niets en mag elk merk een konijntje (of een ander dier of zelfgemaakt symbool) op hun verpakkingen zetten. Er zijn ook merken die op hun verpakking zetten "tegen dierproeven" te zijn - ook dit betekent helemaal niets. Want tegen dierproeven zijn kan nog steeds betekenen dat ze toch op dieren testen! En zo worden merken nog steeds als "dierproefvrij" verkocht, terwijl ze dit misschien helemaal niet zijn.

4: Als een nieuw cosmetica ingrediënt niet op dieren is getest, dan is het minder veilig

Onjuist - wat zeggen dierproeven nou eigenlijk over de veiligheid van een lipstick of shampoo? Wat betekent het voor ons mensen als wetenschappers de huid van een muis verbranden, konijnen blind maken of een kat een beroerte bezorgen na het indienen van een ingrediënt in extreem hoge dosis? Helemaal niets. Het is pure dierenmishandeling in de naam van "wetenschap". Alleen hebben we cosmetica helemaal niet nodig en is hier geen excuus voor te bedenken. Er bestaan inmiddels al meer dan 27,000 ingrediënten die veilig in cosmetica gebruikt kunnen worden. Waarom steeds weer experimenteren met een nieuw ingrediënt? Er is genoeg, meer dan genoeg, data beschikbaar om innovatieve producten te maken met de bestaande ingrediënten!

5: Dierproefvrije en vegan cosmetica is makkelijk verkrijgbaar, werkt goed, ziet er mooi uit en laat je beter voelen

Ding ding ding - helemaal juist. Dierproeven op cosmetica en de ingrediënten in cosmetica producten zijn niet meer van deze tijd. Gelukkig is er een verbod om deze dierproeven op cosmetica uit te voeren in de EU, alleen voor ingrediënten worden nog steeds uitzonderingen gemaakt. Daarnaast worden de producten (dezelfde producten die hier in de Nederlandse schappen liggen) nog steeds buiten de EU op dieren getest.

Maar dat neemt niet weg dat er genoeg dierproefvrije keuzes zijn in Nederland. Op mijn lijst met dierproefvrije merken staan inmiddels 300+ dierproefvrije cosmeticamerken die in Nederlandse winkels of via bekende webshops te koop zijn. De keuze tussen de merken is groot: er zitten budget merken tussen, luxe merken, grote internationale merken en lokale merken. Mooie flesjes, goedkope flesjes, kleurrijke flesjes, strakke flesjes: voor iedereen wat wils. Daarnaast heeft dierproefvrije cosmetica nog een voordeel: door deze producten te kopen, voel je je toch net ietsjes beter van binnen. Gewoon, omdat je een verschil maakt. Omdat je merken steunt die om dieren geven, niet alles voor het geld doen en omdat je zelf geen onnodig dierenleed op je huid smeert.

Stap daarom over op vegan en dierproefvrije cosmetica of maak vandaag nog een begin, al is het maar een shampoo of lippenbalsem die je dierproefvrij koopt. En laten we hopen dat er een dag komt waar dierproeven op cosmetica overal ter wereld verboden zullen worden!